ELTE-sek a Föld legmagasabb vulkánján

6000 méternél is magasabban kutatnak a Természetföldrajzi Tanszék egyetemi docensei, Mari László és Nagy Balázs. Az ELTE geográfus oktatói már másodszor dolgoznak a Chile és Argentína határán emelkedő Ojos de Saladón, a Föld legmagasabb vulkánján.

A „Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíció” keretében a februárt rendkívül extrém helyszínen töltik, hiszen e szunnyadó tűzhányó bolygónk legszárazabb, legszelesebb és egyik leghidegebb hegye. A Nagy Balázs vezette expedíció (tagjai: Mari László, Heiling Zsolt, Nemerkényi Zsombor) az örökfagy változását, a környezet átalakulását fogja vizsgálni a Puna de Atacama fennsíkból kiemelkedő Andok több magassági szintjén – 4200 m-től 6893 méterig – a 2012-ben telepített és azóta folyamatosan mérő műszerek segítségével. A Földön ilyen magasságban, ilyen profilt átfogva máshol nem végeznek klímamonitoring vizsgálatot, amely a kutatást mindenképpen egyedülállóvá teszi.

A kutatók fő célja, hogy a telepített műszerek és terepi vizsgálatok adatainak begyűjtésével olyan fontos információkhoz jussanak, melyek segítenek jobban megérteni a klímaváltozás következményeit, de különösen az extrém (rendkívül száraz és hideg) környezetek dinamikus átalakulásait. A hosszú távra tervezett munka során műszeres méréseket végeznek, telepített adatgyűjtőket működtetnek, terepi feltárásokkal és mérésekkel az örökfagy átalakulásait elemzik. Földünk legmagasabbra kapaszkodó sivatagában a szél és a fagy szerepét vizsgálják, a víz jelenlétét kutatják. Eközben mintákat gyűjtenek itthoni laborfeldolgozás céljából – még a Föld legmagasabban kialakult tavaiból-tómedencéiből is, így több egyetemi intézet kutatói számára is feldolgozható leletekkel térnek haza hamarosan.

Az expedíció mindennapjairól bővebben olvashatnak itt is.

2014.02.25.