Akadálymentes útvonaltervező

2017.04.14.
Akadálymentes útvonaltervező
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ megrendelésére egy olyan akadálymentes útvonaltervező alkalmazást fejlesztett a Route4U Magyarország, amely könnyebbé teszi a mozgássérült hallgatók közlekedését az ELTE-n és az egyes campusok között a városban is.

A megértő segítségnyújtás vezérelte a Fogyatékosügyi Központ munkatársait abban, hogy belevágjanak ebbe a nagyléptékű beruházásba annak érdekében, hogy Budapesten és az ELTE karai között kerekesszékkel is gördülékenyen menjen az élet, táguljon a város, biztonságosabb és tervezhetőbb legyen az utazás. Az új informatikai fejlesztés az önállóság és a mozgás szabadságát adja azon hallgatóknak, akik akár mechanikus, akár elektromos kerekesszékkel közlekednek.

Mivel Budapest hatalmas, ezért az alkalmazás egyelőre elsősorban a belvárosban és a belső kerületekben való közlekedéshez nyújt segítséget, de a fejlesztés folyamatos, újabb és újabb útvonalak feltérképezésére nyílik lehetőség. A felhasználók biztonsággal tervezhetnek útvonalat az ELTE karai, főbb épületei, kollégiumai között, és a belső kerületek jelentős részén.

A képernyőre kattintás után az útvonaltervező alkalmazás jelrendszere jól érthető és könnyen kezelhető, okostelefon segítségével is egyszerűen használható. Az egyes útvonalak sajátosságai részletesen beállíthatók, az útfelület minősége, járhatósága, közlekedési eszközök igénybevételének lehetőségei az adott útvonalon. Előre szerkeszthető az egyes felhasználó által még járható járdaszegélyek legnagyobb magassága, a lejtők-emelkedők meredeksége, és az is, hogy kivitelezhető-e egyedül az egész út, vagy csak segítséggel.

A program lehetővé teszi, hogy az úticél épületeinek tulajdonságaival is tisztában legyenek a felhasználók, így tudhatják előre, milyen mértékben akadálymentes a bejárat, illetve az egyes helyiségek és a különböző emeletek megközelítése milyen módon lehetséges.

Az alkalmazás számos formában elérhető: web, iOS, Android.

Az ELTE épületeinek akadálymentességi leírása

További információ

ELTE Fogyatékosügyi Központ