Alumni élet a maradj-otthon időszakban

2020.06.26.
Alumni élet a maradj-otthon időszakban
A járvány okozta nehézségek ellenére a virtuális irányok erősítésével sikerült bővíteni az  ELTE Alumni Központ szolgáltatásait. Elindult az Alumni Net karrier modulja, új interjúsorozatok jelentek meg a honlapon, és a korábbinál több játékban is részt vehetnek a tagok.

Az ELTE Alumni Központ 2019 nyarán elindította az Alumni Szervezet tagsága számára az Alumni Közösségi Platformot, idén pedig fő célként az aktivitás növelését, a rendszer adta változatos lehetőségek kihasználását jelölte meg. Bár a járványhelyzet nem könnyítette meg a munkát, a virtuális irányok erősítésével sikerült tovább növelni az Alumni-tagok számát, és a szervezet híre – nem kis mértékben a home office időszak elején elindított „Go Virtual & Reach Out” kampánynak köszönhetően – is tovább terjedt, nem csak itthon, de külföldön is.

Az eltelt 3 hónapban az Alumni Központ több korábbi programjának folytatásával, illetve újak szervezésével nyújtott tagságának kellemes és hasznos időtöltésre lehetőséget. A távolsági munka bevezetése után korábbi, időtálló anyagait újra megosztotta, mellette könyv- és zenei ajánlókat tett közzé. A kiemelkedően eredményes pályát befutott volt ELTE-seket bemutató „ELTE Sikerek” sorozat a körülmények ellenére folytatódott, Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus-nyelvész áprilisi előadását az ELTE Youtube csatornáján élőben közvetítették az Aula Magnából – az előadást azóta közel 1500-an nézték meg. Megtartották „Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat füvészkerti programját is, ekkor a résztvevők az online részvétel mellett már személyesen is élvezhették a szakvezetést. 

Azokra gondolva, akik a járvány miatt elveszíthetik az állásukat, az ELTE Alumni Központ kiemelt sürgősséggel elindította az Alumni Net karrier modulját, hogy a nehéz helyzetben segíthessék egymást a közösség tagjai. A Karrierközponttal együttműködésben létrehozott új platformon az ELTE volt hallgatói kínálhatnak és találhatnak álláslehetőségeket.

Az alumni.elte.hu-n más újdonságok is feltűntek 2020 tavaszán. Az Első generációsok az ELTE-n sorozatban azok kapnak szót, akik családjukból elsőkként választották tanulmányaik színhelyéül az ELTE-t: a felhívásra rövid idő alatt több mint 30 fő jelentkezett, s van olyan interjú, amelyiknek az olvasottsága eléri az 1500-at. A Párok az ELTE-n interjúsorozatra már a megjelenés napján 24-en jelentkeztek, és azóta ez a szám megduplázódott. Az Érdeklődési körkérdéssel az Alumni Központnak az a célja, hogy az Alumni Net népes táborát aktivizálja, és olyan csoportok létrehozását katalizálja, melyeket a felhasználók gondoznak a nekik tetsző témakörökben. Kitöltése rendkívüli sikert jelez: már az első napokban több mint 40 csoportra közel 200 érdeklődés érkezett.

A hagyományos diplomaosztó Instagram játék mellett az Alumni Központ új játékokat is indított, ilyen a Csoportalakító játék és az Évfolyamtalálkozók. A Prózaíró pályázat 2020-at a tavalyi, első verseny sikerén felbuzdulva, ám jóval hosszabb határidővel írták ki – ismét együttműködésben az ELTE Online-nal és az ELTE Alumni Alapítvánnyal.

A honlapot folyamatosan frissítik hírekkel, aktuális eseményekkel is, a legolvasottabb hírek között a rekordot az egyetem 385. születésnapja alkalmával publikált cikk tartja, amelyet közel 600-an láttak, ugyanennek a témának a LinkedIn-en is rekord nézettsége lett, 18 000 fő, 250 fölötti kedvteléssel.

Nagy a nézettségük az Instagram sorozatoknak is, hétfőként az „Alumni Staféta” interjúkból és az „ELTE Sikerek” előadásokból vett idézetek jelennek meg, a hét közepi „Alumnus Szerdákon” pedig 1–1 híres alumnust mutatnak be a 700 követőnek. Hosszú várakozás után rendeződött a Nemzetközi Alumni Tagozatot képviselő Nemzetközi Stratégiai iroda munkaerő-ellátottsága is, így a honlap angol nyelvű változata is folyamatosan friss hírekkel szolgál.

A járvány miatt elmarad az őszi nemzetközi alumni konferencia látogatása az Egyesült Királyságban, de a szervezők kérésének eleget téve Pataky Csilla osztályvezető rövid videoüzenetben adott tájékoztatást az alumni törekvésekről a pandémia során, így a körképbe az Eötvös Loránd Tudományegyetem is bekerül.

A home office időszakban az Alumni Központ készült már arra az időre is, amikor az élet visszatér a normál kerékvágásba. Ennek érdekében újabb Alumni Kártya kedvezményeket sikerült szerezni, a központ legnagyobb büszkesége a Magyar Nemzeti Múzeummal kötött megállapodás. A generációk közti összefogásra felhívó tavaszi kampánynak is köszönhetően pedig idén is újabb ELTE Alumni ösztöndíjasokkal bővühetett a támogatott tehetségek sora, az ELTE Alumni Alapítvány a 2020/2021-es őszi tanévben 3 tehetséges, anyagilag rászoruló hallgatót támogat Erasmus kiutazásukban fejenként emelt összeggel, 100.000 forinttal. A tanév végére megújult az Alumni Tanács is, az első személyes találkozót az őszre tervezik.