Alumni Hólabda

2017.06.01.
Alumni Hólabda
Az ELTE Alumni Központ „Alumni Hólabda” sorozatot indított hírneves alumnusainkkal. Neves alumnusaink válaszolnak az Alumni Központ kérdéseire, majd adják tovább a stafétát – dobják tovább az Alumni Hólabdát egy következő alumnusnak. A hólabdát ezúttal Jávor Benedek humánökológus, ELTE-n végzett ('97) biológus, jelenleg EP-képviselő kapja.

Gyerekként mi volt az első, szakmájához illő ténykedése?
Melyik szakmám? Az eredeti (biológus) szakmámhoz egész kisgyerek koromtól intenzíven kapcsolódtam, állatokkal, a természettel foglalkoztam. 12 évesen egy kémiai kísérlet eredményeként felgyújtottam egy gyerekszobai kisszéket, amit aztán a frissen előállított berlini kék festékkel oltottam el. A nyomok soha nem múltak el.

Mi okozza jelenlegi munkájának legnagyobb sikerélményét? Mik a legfőbb frusztrációi?
A legnagyobb sikerek azok, amikor az alakuló európai energia vagy környezeti szabályozás európai parlamenti vitája során sikerül eredményeket elérni, fontos elemeket beépíteni az új szabályokba, direktívákba. Leginkább az frusztrál, hogy Magyarországon tökéletesen megszűntek a szakpolitikai viták, egyáltalán, a szakpolitika, mint olyan, és kizárólag politikai voluntarizmus és kommunikáció töltötte ki a helyét. Ezáltal lehetetlen a társadalom számára kívánatos szakpolitikai irányokról vitákat folytatni – márpedig a politikai elsődleges értelme ez lenne meggyőződésem szerint.

Melyik könyv van jelenleg az éjjeliszekrényén?
Jászberényi Sándor új novelláskötete „A lélek legszebb éjszakáka”; „A legszebb biciklitúrák Vallóniában” című kötet és egy halom folyóirat.

Melyik a kedvenc regénye?
Muszáj egyet? Nem is tudom. A Mester és Margarita? A Száz év magány? Vagy inkább A Karamazov testvérek? Húszat könnyebb lenne.

Milyen zenét szeret hallgatni?
Jazz klasszikusokat: Dave Brubeck, Michel Petrucciani, Ben Webster, Coleman Hawkins, Keith Jarret. Világzenét: Césaria Évora, Madredeus, Bebel Gilberto. Meg a francia zenei univerzumot, a Mano Negrától a Les Negresse Vertes-en át Zazig. A magyarok közül generációs alapon Kispáltól és a Quimbytől Szalóki Ágiig sok mindent. 

Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kapott?
De hát ez nagyon izgalmas! Miért nem élvezi? – mondta egy pszichológus ismerős, amikor a munkámmal kapcsolatos aktuális frusztrációimmal fárasztottam.  

Mi a kedvenc idézete?
„– Bocsásson meg uram! Nem volt módomban idejönni másképp.
– Más kép nincs is a szobában – mondom én –, de kegyeskedjék elhagyni kereteit felséges királyanya.”

Mi jelenti Ön számára pihenést?
Nagyon sok minden. Erdőben lenni. A balatoni nyarak. Olaszország, a tenger. Biciklizni a családommal. Vagy csak feküdni a fűben a gyerekeimmel, és beszélgetni. 

Érez-e késztetést arra, hogy tanuljon valamit, aminek nincs azonnali vagy gyakorlati értéke? Ha igen, mi lenne az?
Időnként semmi másra nem érzek késztetést, mint felesleges dolgokra. Jó lenne zenélni, de gyerekkoromban.

Mi az az egyetlen tárgy, amit égő munkahelyéről kimentene?
A laptopom. Szinte minden egyéb, ami az irodámban van, úgyis rajta van – beleértve a családi fotókat is.

Mi a legvonzóbb dolog a hűtőszekrényében?
Belgiumban élek. Ön szerint? A sörök és a sajtok.

Véleménye szerint melyik a legaktívabb évtized egy ember életében?
Mindenkinek más szerintem. De talán a negyvenes éveink. A magánéletben és a szakmában is talán akkor a legnagyobb a leadott teljesítmény. 

Mi a legszebb/jobb emléke az ELTE-ről?
Van valaki, akinek nem a terepgyakorlatok? :-)

Idézze fel egy felejthetetlen vizsgáját!
Szerves kémia vizsgára kicsit összecsúsztak a dolgok, egyik vizsga érte a másikat, meg hát foci vb is volt. Kihúztam a tételem, és a közel másfél napos intenzív készülés dacára, amit csak három meccs szakított félbe, a címét sem értettem. 37 percet vizsgáztam úgy, hogy fogalmam sem volt, miről beszélek, a vizsgáztató által elpotyogtatott megjegyzésekből próbáltam megélni. A végén közölte, hogy ha a vizsgáztató kezelését kéne osztályoznia, diplomát adna, de a tudásomra tekintettel jöjjek vissza valamikor két hétnél nem hamarább, mert kevesebb idő alatt képtelenség kipótolni az ismerethiányomat. 5 nap múlva jelesre levizsgáztam.

Végül: kinek dobná tovább szívesen az Alumni Hólabdát? 
Jordán Ferenc hálózatkutatónak, egykori évfolyamtársamnak, régi barátomnak.

Előző Hólabda
ELTE Alumni