Arculatot vált az ELTE

2021.06.01.
Arculatot vált az ELTE
Megváltozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem logója és teljes arculata, a jövőben modern, ugyanakkor jól felismerhető grafikai megoldásokkal jelenünk meg az online és nyomtatott felületeken.

Az ELTE arculatváltási folyamatának legfontosabb célja, hogy méltón tükrözze azt a pozíciót, amelyet az egyetem Magyarország legnépszerűbb és legrégebbi intézményként, a rangsorok vezetőjeként betölt a hazai felsőoktatásban, mindezt korszerű, felismerhető és megkülönböztethető módon.

A grafikai tervezés előtt egy fókuszcsoportos vizsgálatokat és stakeholder-interjúkat is tartalmazó kutatás révén összegezték az ELTE identitását, értékeit és erősségeit. A kutatás alapján konszenzus alakult ki abban, hogy az ELTE komoly tekintéllyel bír, az arculatban azonban a tudomány presztízse mellett indokolt megjeleníteni a megújulás képességét és a nyitottságot is.

A címeren alapuló, modernizált logó mellett az arculat hangsúlyos eleme a már fogalommá vált „ELTE” rövidítés, valamint a szintén a címer keretére utaló kettős kör, amelynek zártságát apró megszakítások oldják.

Az erőteljes, figyelemfelkeltő vizuális megoldással a készítők gondolkodásra, értelmezésre szeretnék ösztönözni a nézőt.

Az új logó és az arculat a világ vezető egyetemei által képviselt nemzetközi trendekbe illeszkedik, így hangsúlyosan használja az egyetem hagyományos címerének modernizált elemeit. Hasonló megoldásokkal élt korábban az Oxfordi és a Harvard Egyetem, de ide sorolható a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin és az Utrechti Egyetem is. Utóbbi három intézmény részt vesz az ELTE-vel a CHARM-EU nevű kezdeményezésben, amelynek célja egy interdiszciplináris és kihívásalapú oktatásra fókuszáló, közös Európai Egyetem létrehozása.

Az új arculat belső gyártásban, az ELTE Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatóságán készült Tóth Teodóra (logóterv) és Laborc Zsófia (arculati véglegesítés) grafikusok közreműködésével, elemei a következő hetekben fokozatosan jelennek meg az ELTE online és egyéb felületein.

Az új logó nem törli el az Egyetem címerét,
a címer a hivatalos egyetemi kommunikáció során továbbra is használható.

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0