Átadták a felújított ELTE Márton Áron Szakkollégiumot

2023.11.02.
Átadták a felújított ELTE Márton Áron Szakkollégiumot
Befejeződött a Kunigunda utcai kollégium 2020-ban kezdődött felújítása. A 13 milliárdos beruházással közel ezer hallgató jutott korszerű, minden igényt kielégítő, a legmagasabb komfortfokozatú élettérhez tanulmányai idejére. Az óbudai épületegyüttes rekonstrukcióját követően az ELTE immár 5110 kollégiumi férőhelyet biztosít országszerte.

Az ELTE Márton Áron Szakkollégium 2016 óta működik az egyetem részeként, elsősorban a külhoni magyar hallgatók számára biztosít lakhatást és szakmai képzést. Felújításának I. ütemében (2020. január – 2022. február között) 518 férőhelyet alakítottak ki kétágyas fürdőszobás szobákban és családbarát apartmanokban, teljeskörűen átalakították a konyhát, valamint új bútorokkal és háztartási eszközökkel tették kényelmesebbé a kollégisták életét.

A most záruló II. ütemben 7,8 milliárd forintból a tornaterem, a karbantartó épületek, a hallgatói szolgáltatásoknak otthont adó épületrész, valamint a színházterem újultak meg, és további 478 hallgató számára vált elérhetővé magas színvonalú, saját fürdőszobás elhelyezés. A kollégium a rekonstrukciót követően immár 996 hallgatónak ad otthont korszerű, minden igényt kielégítő, a legmagasabb komfortfokozatba sorolt épületeiben. 

Az óbudai épületegyüttesben tartott ünnepélyes átadáson Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: versenyképes, minőségi magyar felsőoktatásra és ehhez kapcsolódó magyar "gazdasági erőtérre" van szükség. A magyar felsőoktatás ügyét az egész Kárpát-medencében segíteni kell, jelezte a tudáselőny, a tudásfölény fontosságát az államtitkár. Kiemelte: olyan felsőoktatási struktúrát alkalmaznak a kollégiumi fejlesztések terén is, amely egyszerre teszi versenyképessé és emeli fel az egyetemeket.

Mint Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta, 2015-ös hivatalba lépése óta egyik legfontosabb feladatának tekinti a kollégiumok színvonalának emelését. Az elmúlt években tett erőfeszítések eredményeképpen mára a kollégiumi férőhelyek 75%-a legmagasabb komfortfokozatba tartozik. A hazai kollégiumokat tekintve az ELTE hallgatói végezhetik tanulmányaikat a legjobb körülmények között. A most megvalósult létesítmények (oktatótermek, színházterem stb.) támogatni tudják az egyetem jövőbeni oktatási és kulturális céljait is” tette hozzá a kancellár.

„Ha egy egyetem életében a hallgatók szociális ellátását, lakhatását vagy jóllétét segítő beruházás történik, az minden esetben növeli az intézmény színvonalát. A mostani felújítással az ELTE közössége egy európai nívójú kollégiummal gazdagodott" – emelte ki beszédében Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese, köszönetet mondva a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásáért is.

Az ELTE kollégiumi férőhelyek minőségének alakulása 2015–2023 között

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2015 óta szinte valamennyi kollégiumában – kormányzati és uniós támogatások, valamint saját egyetemi források felhasználásával – teljes vagy részleges felújításokat, korszerűsítéseket valósított meg. A fejlesztések során a hallgatói és közösségi igények mellett a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokra is ügyeltek, ennek köszönhetően közel 50.000 négyzetméteren több mint 3200 férőhely vált korszerűbbé és élhetőbbé.

A most zárult komplex felújítási programnak köszönhetően az előző években dinamikusan nőtt az ELTE kollégiumi férőhelyeinek száma. Míg 2015 februárjában 3602 hely állt rendelkezésre, addig 2023 őszétől összesen 5110 férőhelyre bővült a kollégiumi szálláshelyek száma a Savaria Egyetemi Központ és a Márton Áron Szakkollégium kollégiumaival együtt. Budapesten jelenleg 3069 férőhely biztosított szociális alapon az ELTE kollégiumaiban.

Az ELTE kollégiumi kapacitásának növekedése

MÁSZ átadóünnepség 2023. november 2.

MÁSZ átadóünnepség 2023. november 2.

0

/

0

0

/

0