Átadták az ELTE hallgatói innovációs díjait

2023.11.30.
Átadták az ELTE hallgatói innovációs díjait
Vérmintával az idegrendszeri betegségek korai felismeréséért, képgeneráló módszer mentálhigiéniás felmérésekben, társadalmi vállalkozások termékeit egy platformra terelő vállalkozás – az ELTE ifjú innovátorai idén is változatos területeken bizonyították ötletességüket és vállalkozókedvüket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem innovációban elért sikereihez nagyban hozzájárul, hogy az egyetem hallgatóit is arra ösztönzi, figyeljenek a társadalmi igényekre, vegyék észre a piaci réseket, és tudásukat próbálják ki, kamatoztassák a gyakorlatban is. A fiatalok korán bekapcsolódhatnak oktatóik kutatásaiba, és sokféle támogatást kapnak saját ötleteik megvalósításához is. Részt vehetnek az egyetem szemléletformáló tréningjein, nyitva állnak előttük is az intézményi kutatásmenedzsment-képzések, önálló tevékenységük adminisztratív folyamatában menedzserek segítségére számíthatnak, és indulnak számukra ötletpályázatok, hackathonok és pitchversenyek is.

Az innovációs pályázatok célja az ELTE-s hallgatók saját ötletein alapuló projektjeinek beindítása anyagi és szakmai támogatás nyújtásával. Tematikai megkötés nincs, az ELTE Innovációs Központ kiírására az ötletek bármilyen tudományterületről érkezhetnek. A kétfordulós kiválasztás során fontos szerepet játszik az ötlet újszerűsége és megvalósíthatósága, valamint meggyőző előadása is. A legjobbakat minden évben az ELTE Innovációs Napon díjazzák. 

A doktoranduszoknak kiírt ötletpályázaton 2023-ban különdíjat kapott Tukacs Vanda, a TTK doktorandusza, aki az idegrendszeri betegségek korai felismerését kívánja segíteni vérminták vizsgálatával. Az elismerést Darázs Lénárd rektorhelyettestől november 29-én vehette át

Tukács Vanda arra figyelt fel, hogy sok idegrendszeri betegség esetében még nincs olyan biomarker-együttes, amelyet lehet mérni testfolyadékból. Mivel az agyi protein változások egy része a vérben keringő, de agyi-eredetű mikrovezikulákban (EV) is megjelenik, az EV-k pedig képesek átjutni a véragy-gáton, EV-ket azonban más szövetek sejtjei is kibocsátanak magukból, a fiatal kutató párhuzamosan izolált vérből és agyszövetből EV-frakciókat, és a mintákat alávetette kvalitatív és szemi-kvantitatív proteomikai vizsgálatoknak annak bizonyítására, hogy az agyi változások követhetők a vérből nyert mintákból. Az így létrejött adatok alapján összehasonlítható információt kapott EV-kben jelenlévő fehérjék mennyiségi változásáról idegsejtaktivitás hatására, és következtethetett arra, hogy az agyi eredetű fehérjék mennyiségi változását milyen mértékben lehet nyomon követni vérből izolált EV-kben. Megoldása segítheti a pontos és korai diagnózist, lassíthatja a betegségek lefolyását, javíthatja a betegek életminőségét, és csökkentheti az egészségügy és a szociális ellátás terheit.

Az Innovatív Hallgatói Ötletpályázaton első helyezést ért el Klaus Kellerwessel, Kornélia Lilla, Seper Kristóf, Bársony Réka és Zsoldos Balázs egy mesterséges intelligencián alapuló képgeneráló módszer mentálhigiéniás felmérésekben történő alkalmazásával

Ugyanebben a kategóriában társadalmi innovációs különdíjat kapott Zsirai Viktória, Dudás Norbert és Szombath Kitti a Tudatosan Jó elnevezésű online platformjukért, amely a társadalmi vállalkozások és termékeik piactere kíván lenni. Megoldásukat az IFKA „Elismert Társadalmi Innováció” címmel tüntette ki, míg a csapat idén megnyerte a Social Impact Award fődíját is.

A Tudatosan Jó célja, hogy egy helyen mutassa be az összes magyarországi, terméket előállító társadalmi vállalkozást. Ezzel segíti őket nagyobb ismertség elérésében és az értékesítésben - ugyanakkor a vásárlók helyzetét is megkönnyíti, mert egy helyen találják meg az összes vállalkozást és termékeiket. Eddig 9 társadalmi vállalkozás csatlakozott a kezdeményezéshez, és már 5 szervezet termékei elérhetők a webshopban.

Bemutatkozó videójuk: