ELTE-s HSUP-ötletgazda nyerte a Social Impact Awardot

2023.11.08.
ELTE-s HSUP-ötletgazda nyerte a Social Impact Awardot
A Tudatosan jó vállalkozási ötletet a tavalyi tanévben a legjobbak közé választotta az ELTE zsűrije. A 2022/2023-as Hungarian Startup University program vége óta a társadalmi vállalkozások termékeit egy helyen értékesítő startup újabb sikereket ért el: elindították a Tudatosan jó webshopot  és megnyerték a Social Impact Award fődíját.

A Tudatosan jó azért jött létre, hogy a társadalmi vállalkozások termékeit egy helyen elérhetővé tegye azok számára, akik szerint mindenkinek jár az esély az értékteremtő életre. Az alapítók célja, hogy megkönnyítsék az esélyteremtés iránt érdeklődő vásárlók dolgát, és támogassák a vállalkozásokat a piaci alapú működésben. A webshopban vásárlók hátrányos helyzetű emberek munkahelyteremtését támogatják. A nemrég indult webshopban három társadalmi vállalkozás termékei elérhetők, a választék hamarosan újabb hat szervezet termékeivel bővül.

A csapat – Dudás Norbert, Szombath Kitti, Zsirai Viktória – még a nyár folyamán bejutott a Social Impact Award Hungary kilenc döntőse közé. A Social Impact Award program az Impact Hub megvalósításában zajlik, 2009 óta több mint 25 országban mentoráltak fiatal társadalmi vállalkozókat. A progam korai fázisban lévő társadalmi vállalkozókat támogat a társadalmi kihívásokat kezelő innovatív üzleti megoldások kidolgozásában és megvalósításában. A 2023-as hazai mentorprogramban az ELTE-s ötlet bizonyult a legjobbnak, és elnyerte a fődíjat: 1500 euró támogatást kapnak a vállalkozás fejlesztéséhez, és november végén részt vehetnek a SIA Summit 2023 eseményen Szerbiában, ahol 18 ország Social Impact Award nyertesei mutatják be ötleteiket.

A társadalmi vállalkozások olyan szervezetek, amelyek társadalmi cél érdekében (pl. megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatására) működnek és gazdasági tevékenységet is folytatnak. A munkahelyteremtésen túl készségfejlesztéssel, mentorálással segítik a munkaerőpiacon nehezen érvényesülő célcsoportot. A biztos bevétel és az értékteremtés öröme mellett ezek a vállalkozások közösséget, fejlődési lehetőséget biztosítanak – esélyt a boldog, kiegyensúlyozott életre. Az értékesítésre azonban sok esetben már nincs forrás vagy kapacitás. 

A projektről még többet tudhat meg az, aki ellátogat a november 21-i ELTE Sikerek rendezvényre, amelyen a Tudatosan jó alapítója, Zsirai Viktória lesz az egyik vendég.  A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött, a rendezvényre személyes és online részvételre jogosító jegyek is igényelhetők az ELTE Alumni honlapján

Borítókép: a Tudatosan jó csapata (Impact Hub)