Az amerikai Tudományos Akadémia tagja lett Lovász László

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences) 2012 május 1-én 84 új tag megválasztását jelentette be, kiemelkedő tudományos eredményeik elismeréseként (ezzel a szervezetnek 2152 aktív tagja van). Az új tagok között van Lovász László egyetemi tanár, az ELTE TTK Matematikai Intézetének korábbi igazgatója.

Lovász László Budapesten született 1948-ban. Szinte minden matematika versenyt megnyert (Ki miben tudós?, KöMaL, OKTV, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Schweitzer-verseny stb.). Az ELTE matematikus szakán végzett 1971-ben. Negyedéves egyetemistaként megvédte a gráfok faktorairól írt kandidátusi disszertációját. Világhírű eredménye a perfekt gráfsejtés bizonyítása volt. 1979-ben megoldotta az információelmélet egyik legnevezetesebb problémáját, a Shannon-problémát. Cikke az év publikációja lett az IEEE Transaction Information Theory című folyóiratban. 31 éves korában lett akadémikus. Az algoritmikus gondolkodásmód elterjesztésének úttörője, az elméleti számítógép-tudomány egyik vezéralakja, szakterületéhez tartozik a kombinatorika és a gráfelmélet is. 1999-ben megkapta a matematikusok Nobel-díjának tartott Wolf-díjat, 2010-ben pedig a japán Kiotó-díjat. 2007-ben Bolyai-díjas lett. A Nemzetközi Matematikai Unió elnöke. Az ELTE TTK Matematika Intézetének 2006 és 2011 között igazgatója.

Az 1863-ban alapított amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia olyan, az államtól független nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy a tagjai közé került mérnökök és tudósok előrevigyék a tudományt és eredményeiket az általános jólét előmozdítására fordítsák. Az intézmény tudományos és technológiai kérdésekben az Egyesült Államok kormányát is rendszeresen segíti és tanácsokkal látja el. A szervezet működését több alkalommal jogszabályban is megerősítették, mivel a Nemzeti Tudományos Akadémia, illetve az 1916 óta ennek részeként működő Nemzeti Tudományos Tanács (National Research Council) meghatározó szerepet játszik az Egyesült Államok szakpolitikai stratégiájának alakításában a természettudományok, a műszaki tudományok, a technológiai fejlesztés és az egészségügy területén. A testületnek mintegy 2200 amerikai állampolgárságú tagja és 400 külföldi társult tagja van. A szervezetet irányító  17 fős választott tanács élén az akadémia elnöke áll. Az amerikai nemzeti Tudományos Akadémia a tagok javaslatára évente legfeljebb 84 új tagot és 21 új társult tagot választ. Kollár János, Kálmán Rudolf, Lax Péter és Szemerédi Endre mellett Lovász László a testület ötödik magyar vagy magyar származású matematikus tagja.

2012.05.07.