Az egyetemek szerepe az innovációs ökoszisztémában

2019.11.20.
Az egyetemek szerepe az innovációs ökoszisztémában
A Dunai Rektori Konferencia 36. éves konferenciáját Bukarestben tartották november elején. A házigazda Mihnea Costoiu, a University Politehnica rektora volt, az ELTE-t Hudecz Ferenc, a DRC tiszteletbeli elnöke, az ELTE korábbi rektora képviselte.

A nyitó ünnepség keretében Mihnea Costoiu rektor és Ivanka Popović, a DRC elnöke köszöntötte a résztvevőket, míg Corina Crețu EP képviselő, az Európai Bizottság régiós politikáért felelős korábbi biztosa videoüzenetben tolmácsolta jókívánságait. Ezt követően a „Role of universities in regional innovation ecosystems: responding to the challenges of the future” szekcióban Nicolae Panin és Cristian Hera, a Román Tudományos Akadémia tagjai ismertették azt a dokumentumot, amelyben a régió tudományos akadémiái támogatásukról biztosítják az EU Duna Régió stratégiáját. A ”Romanian Academy and Danube Academies Scientific Support to the European Danube Strategy” című előadás részletesen bemutatta azokat az előnyöket, amelyek a régió fejlődését szolgálják. 

Az EU Duna Régió stratégiát az Európai Bizottság 2010. december 8-án mutatta be és az Európai Tanács a magyar elnökség idején, 2011. júniusban fogadta el. Az EU második makro-regionális fejlesztési stratégiája 14 országban 11 szakterületen hangolja össze a fejlesztéspolitikákat a régió összeköttetéseinek javítása, a környezetvédelem elősegítése, a jólét növelése és a régió megerősítése érdekében. Az ELTE és a DRC Közgyűlése fontos szerepet játszott az EU Duna Régió stratégia 7. prioritási területének  előkészítésében, kialakításában. A program koordinátora Miroslav Veskovic, az Újvidéki Egyetem korábbi rektora, 2019-től a DRC új tiszteletbeli elnöke, aki jelenleg a Bizottság Joint Research Centre (JRC) szakértőjeként dolgozik.

A konferencia ezután plenáris ülés keretében a régió innovációs potenciáljával, illetve az európai energiaszektor kihívásaival foglalkozott. Átadták a Danubius Fiatal Kutatói Díjat, a Danubius Mid-Career díjat és a „Danubius Award in the field of Life Sciences” elismerést, amelyeket az Institute for the Danube Region and Central Europe (IDM) és az osztrák kormány hozott létre. A „Danubius Fiatal Kutatói Díjat” tizenketten vehették át, köztük Sulyok Katalin jogász, az ELTE ÁJK oktatója is.  Az esemény zárásaként bejelentették, hogy jövőre Ungváron tartják a DRC 37. konferenciáját és közgyűlését.

A Duna-menti Rektori Konferenciát (Danube Rectors’ Conference, DRC) 1983-ban Bécsben alapította a Bécsi Egyetem, az Ulmi Egyetem, a Linzi Egyetem és az ELTE. Jelenleg 15 ország 64 felsőoktatási intézménye tagja a hálózatnak, amelynek általános célja az oktatás és kutatás fejlesztése a régióban a tagegyetemek közötti bilaterális és multilaterális kapcsolatok kiépítése által. A DRC felsőoktatási intézményekben jelenleg mintegy egymillió diák tanul.