Újabb elismerés Sulyok Katalinnak

2019.11.12.
Újabb elismerés Sulyok Katalinnak
Az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszék adjunktusa nyerte el idén Magyarországról a dunai régió kiemelkedő fiatal kutatóit díjazó Danubius Young Scientist Awardot.

Az elismerést az Institute for the Danube Region and Central Europe (IDM) és az osztrák Federal Ministry of Education Science and Research alapította 2011-ben a Duna-menti Rektori Konferencia 14 tagországában dolgozó fiatal kutatók elismerésére. A díjat a dunai régió minden országából egy-egy kutató nyeri el minden évben.

A Danubius Young Scientist Award a dunai térséghez kapcsolódó értékes és kiemelkedő tudományos teljesítményeket ismeri el természet- és társadalomtudományi kutatások terén. A díjra számos hazai egyetem és kutatóhely jelölhet 3–3 fiatal kutatót, akik közül a régió országait képviselő egy-egy ösztöndíjas személyét az osztrák minisztérium szakértői választják ki. Sulyok Katalin az ELTE jelöltjeként lett a magyarországi ösztöndíjas. Az elismeréssel 1.200 eurós ösztöndíj és az Európai Bizottság Joint Research Center meghívása jár tanulmányútra az olaszországi Isprába.

Sulyok Katalin az ELTE-n végzett biológusként, majd jogászként, 2016-ban a Harvard jogi karán szerzett Master of Laws (LLM) diplomát Fulbright Ösztöndíjjal és Sólyom László Ösztöndíjjal. A Harvardon írt szakdolgozatával elnyerte a Harvard Law School dékánja által odaítélt Oberman Environmental Law Writing Prize-t, PhD-disszertációjáért pedig 2018-ban megkapta az MTA által kétévente odaítélt Pro Dissertatione Iuridica Excellentissima díjat. 2019-ben a Béke Nobel-díjas Institut de Droit International (Nemzetközi Jogi Intézet) ítélte legjobbnak és ismerte el Henry Wheaton-díjjal angol nyelvű, nemzetközi környezetjogi tárgyú PhD-disszertációját. Sulyok Katalin a világbajnok ELTE Jessup Team felkészítő tanára.