Az ELTE a THE regionális rangsorában

2020.02.24.
Az ELTE a THE regionális rangsorában
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem megőrizte hazai pozícióját a Times Higher Education 2020-as, feltörekvő országok intézményeit vizsgáló listáján.

A Times Higher Education hetedik alkalommal értékelte a feltörekvő gazdaságú országok egyetemeit. Az Emerging Economies University Rankings listára azon országokból kerülhetnek fel a felsőoktatási intézmények, amelyeket a Financial Times Stock Exchange (FTSE) ebbe a kategóriába sorolt. Az értékelés a World University Rankings-hez hasonló módszertan alapján készül, a lista összeállítása során ugyanazon 13 indikátor alapján vizsgálják az egyetemek oktatói, kutatói kiválóságát, nemzetközi beágyazottságát. A módszertanról a THE honlapján olvashat bővebben angolul.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tavalyi 29.2-ről 30.2-re növelte összpontszámát. Ezzel párhuzamosan azonban 442-ről 553-ra nőtt a rangsorolt intézmények száma, így pontszámával az ELTE a tavalyi 119. hely után idén a 149. helyen végzett, ezzel most is a második legjobb hazai egyetem a Semmelweis mögött. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Corvinus megőrizte a tavalyi pozícióját (251–300., illetve 301–350.).

A feltörekvő országok 2020-as ranglistájára összesen 47 ország 533 egyeteme került fel. A lista első négy helyén kínai egyetemek szerepelnek. A távol-keleti ország büszkélkedhet emellett a legtöbb (81) intézménnyel a regionális rangsorban, a második helyen India és Brazília szerepel 56, illetve 41 egyetemmel. Az első tíz helyre Kínán kívül csak Oroszország, Taiwan és Dél-Afrika intézményei jutottak be. A lista új szereplője idén a szaúd-arábiai King Abdulaziz University, amely a 13. helyen debütált. A teljes rangsor a THE honlapján böngészhető.

Az ELTE a nemzetközi és a hazai rangsorokban