Az ELTE a világ legjobbjai között a pszichológiatudományban

2022.10.26.
Az ELTE a világ legjobbjai között a pszichológiatudományban
Egyetemünk a pszichológia területén a 176–200-as csoportba került a Times Higher Education 2023-as szakterületi rangsora szerint. Az ELTE a bölcsészettudományokban, az élettelen természettudományokban, a jogtudományban és a neveléstudományban is a legjobb magyar felsőoktatási intézménynek számít, utóbbi két területen az egyetlen magyar egyetem a listán.

A Times Higher Education minden év őszén teszi közzé a világ legjobb egyetemeit felsoroló szakterületi rangsorait. A szervezet október 25-én nyilvánosságra hozta 2023-as ranglistáját, amelyben 11 szakterületen értékelték a világ felsőoktatási intézményeit. A rangsor összeállítása során ugyanazon adatbázist és módszertant használják, mint az összesített egyetemi világranglista (World University Rankings / WUR) esetében, azzal a különbséggel, hogy itt az adott szakterület sajátosságainak megfelelő súlyozást is alkalmaznak. A módszertanról az adott szakterület ikonjára kattintva olvasható részletes angol nyelvű leírás a THE honlapján.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 11 vizsgált terület közül a pszichológiai képzésekben bizonyult a legjobbnak, itt egy kategóriát javítva tavalyi eredményén a 176–200-as csoportba került. Az ELTE jogtudományokban a 201–250-es, bölcsészettudományokban, élő természettudományokban, élettelen természettudományokban és neveléstudományban pedig egyaránt a 401–500-as kategóriában szerepel. Egyetemünk a társadalomtudományokban a 601–800-as, informatikában a 801+os értékelést kapta a rangsorban. Magyar viszonylatban így az ELTE számít a legjobb egyetemnek pszichológia, a bölcsészettudományok, a jogtudományok, az élettelen természettudományok és a neveléstudomány területén. A jogi területen és a neveléstudományban az ELTE az egyetlen magyar egyetem a listán.

A nemzetközi trendeket tekintve a legtöbb területen továbbra is amerikai és brit egyetemek uralják a listák első 10 helyét, bár az Egyesült Államok például az egészségügyi és gazdasági képzések területén veszített előnyéből. A gazdaságtudományi képzésekben Kína idén először került be a top10-be (Tsinghua University), informatikában a Müncheni Műszaki Egyetem négy helyet javítva tavalyi eredményén a 10-dik lett, Szaud-Arábia pedig komoly fejlődést mutatott a mérnöki és az élettelen természettudományok területén – emeli ki a Times Higher Education közleménye.

A THE 2023-as szakterületi rangsorának eredményei a szervezet honlapján böngészhetők szakterületek és országok szerinti bontásban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a hazai és nemzetközi rangsorokban általában a legjobbra értékelt magyar felsőoktatási intézmények között szerepel, erről bővebben az alábbi összefoglalóban olvashat.