Az ELTE fizika képzése a világ 300 legjobbja között

2016.10.12.
Az ELTE fizika képzése a világ 300 legjobbja között
A National Taiwan University Ranking (NTU) minden év októberében hat szakterületen rangsorolja a kiemelkedő tudományos eredményeket elérő képzéseket. A 2016-os listán a tizennégy vizsgált képzés között három magyar szerepel: az ELTE fizika képzése mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki és a Semmelweis Egyetem orvosképzése került be a világ elitjébe.

Egyetemünk fizika képzése az előkelő 268. helyen szerepel, megelőzve többek között a jénai Friedrich Schiller Egyetemet, a Northern Illinois Egyetemet, a milánói Polytechnic Egyetemet és a Bergeni Egyetemet is. Az ELTE-s fizika képzést korábban a brit Quacquarelli Symonds (QS) is a világ 300 legjobbja közé választotta.

A rangsor a tudományos cikkek alapján értékeli az egyetemek teljesítményét: figyelembe veszik a minőségi cikkek számát, a hivatkozások számát, a kutatók idézettségét mutató h-indexet, a nagy idézettségű cikkeket. Mivel a rangsort teljes egészében e közlemények vizsgálatával készítik, az eredmény mind a kutatás „termelékenysége”, mind a kutatási eredmények hatása és a kutatási kiválóság szempontjából jól mutatja az intézményekben zajló tudományos kutatómunkát, amely jelentős hatással van a képzés minőségére is.

A mérnöki szakterületen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki képzése a 258. helyen szerepen, az orvosi szakterületen a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának orvosképzése a 278. helyen áll.

A minden szakterületet összesítő rangsor első három helyén a Harvard, a Stanford és a Johns Hopkins Egyetem szerepel, az összesítésben a top300 között nincs magyar intézmény.

Forrás: index.hu