Az ELTE Ígéretes Kutatóinak újabb generációja

2017.11.15.
Az ELTE Ígéretes Kutatóinak újabb generációja
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudományos Tanácsa harmadik alkalommal írta ki a negyven évnél fiatalabb kutatók elismerésére „Az ELTE Ígéretes Kutatója” pályázatot. A felhívásra idén 59 érvényes pályamű érkezett, amelyekből a Tanács tudományterületenként egyet ítélt nyertesnek. Az elismeréssel járó egymillió forintos jutalmat tehát összesen heten vehetik át.

A díjat az egyetem legígéretesebb fiatal kutatói kapják, akik mások mellett olyan érdekes és fontos területeket vizsgálnak, mint a vizes élőhelyek mikrobaközösségei, a tömegspektrometria új lehetőségei, vagy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás hatása a nemzetközi jogra.

Az elismerés odaítélésekor az eddigi kutatói teljesítmény értékelésén túl fontos szempont volt a nemzetközi láthatóság és a külföldi publikációk száma is.

Az élettelen természettudományban Schlosser Gitta, az élő természettudományban Felföldi Tamás, az informatika területén Laki Sándor, a jogtudományban Kajtár Gábor, a pszichológia és neveléstudományban Szemerszky Renáta, a társadalomtudományban Kmetty Zoltán, a bölcsészettudomány kategóriában pedig Tamás Ábel kapja „Az ELTE Ígéretes Kutatója” díjat.

Az elismeréseket a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozathoz csatlakozva A Tudományos Kutatás Napja az ELTE-n nevű programon Borhy László rektor adja át 2017. november 24-én az Egyetemi Könyvtár Dísztermében.

Az ELTE Tudományos Tanácsa által megrendezett ünnepségen az érdeklődők meghallgathatják Császár Attila és Frank Tibor egyetemi tanárok, valamint Vékás Lajos professor emeritus előadásait is, a díjazottak pedig posztereken és rövid előadásokban mutathatják be a díjra érdemesnek talált, előremutató kutatási témájukat.

 „Az ELTE Ígéretes Kutatója” elismerés díjazottainak részletes bemutatása

Beszámolóink az első és a második Tudományos Kutatás Napjáról