Az ELTE ismét bekerült a THE-rangsorba

2023.10.02.
Az ELTE ismét bekerült a THE-rangsorba
Egyetemünk a listán szereplő 11 magyar felsőoktatási intézmény közül a harmadik helyet szerezte meg a Times Higher Education legfrissebb világrangsorában.

A Times Higher Education szeptember végén hozta nyilvánosságra legfrissebb egyetemi világrangsorát (World University Rankings – WUR), amelyben 108 ország több mint 1900 felsőoktatási intézményét rangsorolták. 

A listára 11 magyar intézmény került fel, mindössze 3 szerepel az első ezerben, az ELTE idén a Semmelweis Egyetem (251–300.) és Debreceni Egyetem (601–800.) után a 801–1000-es kategóriában szerepel, amivel bronzérmesnek számít Magyarországon. Utána sorrendben az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik az 1001–1200-as, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az 1201–1500-as, míg a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Széchenyi István Egyetem az 1501+ kategóriában.

Az értékelés öt területen összesen 18 indikátor alapján vizsgálta az oktatás és kutatás minőségét, a tudástranszfert, az idézettséget, a nemzetköziséget és az iparági bevételeket az egyetemeken. Újdonság, hogy a THE bevezetett egy mobilitást mérő indikátort, illetve hogy az ipari bevételek mellett figyelembe veszik a benyújtott szabadalmak számát is. Az értékelés új módszertanáról ezen az oldalon olvashat bővebben angol nyelven.

Az elmúlt három évben a THE rangsorában az ELTE súlyozott pontszámainak összesített értéke lassú emelkedést mutat: a 2021-es 34,5, valamint a 2022-ben elért 35,0 pont után 2023-ban 36,4 pont. Az egyes pilléreket nézve látható, hogy az ELTE pontszáma a kutatási környezet és a kutatási hatás területeken javult, teljesítménye hazai viszonylatban is a fenti két területen a legjobb. Az elért pontszám emelkedése ugyanakkor nem feltétlenül jár együtt az adott indikátorban s így a rangsorokban történő előrelépéssel.

A lista élén egyébként nyolcadik éve az Oxfordi Egyetem áll, idén a második a Stanford Egyetem, a harmadik a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Harvard most a dobogóról leszorulva a negyedik helyen végzett. Az első tíz helyezett között kizárólag brit és amerikai egyetemeket találunk. Az ETH Zurich a 11., a pekingi Csinghua Egyetem a 12. helyen végzett, a 19. a Szingapúri Nemzeti Egyetem, míg a Torontói Egyetem 21. helyet szerezte meg.

A THE WUR 2024-es rangsorának eredményei országok és intézmények szerinti bontásban is böngészhetők a Times Higher Education honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeit pedig ebben a cikkben foglaltuk össze.