Az ELTE két posztdoktorát támogatja az MTA

2019.07.12.
Az ELTE két posztdoktorát támogatja az MTA
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutató-oktatói közül Horváti Kata, a Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos munkatársa és Kekecs Zoltán, az Affektív Pszichológia Tanszék adjunktusa nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben meghirdetett  posztdoktori kutatói programjának hároméves támogatását. 

Az MTA Posztdoktori Program keretében meghirdetett Prémium posztdoktori program célja, hogy a legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására.

A kutatói program hároméves támogatást biztosít, teljes munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében az MTA kutatóközpontjaiban és önálló jogi személy kutatóintézeteiben, magyarországi egyetemeken, valamint – alapító dokumentuma alapján az abban meghatározott területen – kutatási tevékenységet végző magyarországi közgyűjteményekben vagy közintézményekben.

A 2019 februárjában meghirdetett pályázatra az április 11-ei határidőig 180 érvényes pályázat érkezett: 51 a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről (28%), 57 az élettudományok területéről (32%), 72 pedig a matematikai és természettudományok területéről (40%).

A pályázati keret 2019. évi összege 80 millió forint, amely 27 fő támogatásának elindítását teszi lehetővé.

A beérkezett pályázatokat 2–2 anonim bíráló értékelte (pontszámmal, illetve szövegesen), majd az MTA elnöke által felkért zsűri 2019. június 24-én értékelte és rangsorolta, illetve tett javaslatot a támogatandó pályázatokra. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről Horváti Kata és Kekecs Zoltán részesült a kitüntető támogatásban.

Horváti Kata, a TTK Kémiai Intézet tudományos munkatársa multi-epitóp vakcinák irányított célba juttatásával foglalkozik dendritikus sejtekbe. Az ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tagjának idén járt le Bolyai-ösztöndíja, s mivel a záró kutatói jelentésére kiemelkedő minősítést kapott, az MTA júniusban Bolyai-emléklappal tüntette ki.

Kekecs Zoltán azt vizsgálja, milyen hatással van a hipnózis a periferiális stresszválaszra, illetve milyen mediáló szerepe van ennek a hatásnak a hipnózis klinikai hatékonyságára. A PPK Affektív Pszichológia Tanszék adjunktusát idén választották a Bolyai-ösztöndíjasok közé. (Írásunkat az MTA Bolyai-napi ünnepségéről itt olvashatja.)

Az eredményesen pályázó posztdoktor kutató havi bruttó 600.000 Ft támogatásban részesül, emellett a pályázók dologi kiadásra, konferencia-részvételre, utazási és lakhatási költségekre is igényelhetnek támogatást kutatási tervük megvalósítása érdekében, évi maximum 2,4 millió Ft bruttó értékben. A korhatár 40 év és pályázati feltétel, hogy a pályázó rendelkezzen tudományos (PhD vagy DLA) fokozattal.

Forrás: MTA