Az ELTE két posztdoktorát támogatja az MTA

2019.07.12.
Az ELTE két posztdoktorát támogatja az MTA
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói közül Horváti Kata, a Peptidkémiai Kutatócsoport tudományos munkatársa és Kekecs Zoltán, az Affektív Pszichológia Tanszék adjunktusa nyerte el a hároméves ösztöndíjat. 

Az MTA Posztdoktori Program keretében meghirdetett Prémium ösztöndíj célja, hogy a legelismertebb külföldi vagy hazai egyetemek valamelyikén tudományos fokozatot szerzett, nemzetközi szinten is jelentős eredményekkel és kimagasló színvonalú kutatási programmal rendelkező fiatal kutatók számára lehetőséget biztosítson kutatási programjuk megvalósítására.

A 2019-es pályázatra 180 érvényes pályázat érkezett: 51 a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről (28%), 57 az élettudományok területéről (32%), 72 pedig a matematikai és természettudományok területéről (40%). A pályázati keret idei összege 80 millió forint, amely 27 fő támogatásának elindítását teszi lehetővé.

A beérkezett pályázatokat 2–2 anonim bíráló értékelte, majd az MTA elnöke által felkért zsűri 2019. június 24-én rangsorolta. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről Horváti Kata és Kekecs Zoltán részesült a kitüntető támogatásban.

Horváti Kata, a TTK Kémiai Intézet tudományos munkatársa multiepitóp vakcinák irányított célba juttatásával foglalkozik dendritikus sejtekbe. Az ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport tagjának idén járt le Bolyai-ösztöndíja, s mivel a záró kutatói jelentésére kiemelkedő minősítést kapott, az MTA júniusban Bolyai-emléklappal tüntette ki.

Kekecs Zoltán azt vizsgálja, milyen hatással van a hipnózis a periferiális stresszválaszra, illetve milyen mediáló szerepe van ennek a hatásnak a hipnózis klinikai hatékonyságára. A PPK Affektív Pszichológia Tanszék adjunktusát idén választották a Bolyai-ösztöndíjasok közé. 

Írásunkat az MTA Bolyai-napi ünnepségéről ITT olvashatja.

Forrás: MTA