Az ELTE kilenc szakterületen szerepel a THE rangsorában

2023.10.26.
Az ELTE kilenc szakterületen szerepel a THE rangsorában
Az értékelés szerint a vizsgált 11 szakterület közül 5-ben az ELTE a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon.

Október 26-án hozták nyilvánosságra a Times Higher Education (THE) 2024-es egyetemi szakterületi rangsorát, amely 11 területen értékeli a világ felsőoktatási intézményeit. A toplista a THE World University Rankings-nél alkalmazott módszertan szerint készül azzal a különbséggel, hogy itt minden szakterület esetében figyelembe veszik a terület egyedi sajátosságait is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 11 szakterületből 9-ben (pszichológia, jog, élettudományok, élettelen természettudományok, humán tudományok, neveléstudományok, társadalomtudományok, informatika, üzleti és gazdaságtudományok) szerepel a rangsorban. Az értékelés szerint hazánkban az ELTE számít a legjobb felsőoktatási intézménynek a jog, a humán tudományok és a pszichológia területén, a jogi szakterületen egyedüli magyar intézményként szerepel a rangsorban. Egyetemünk emellett megosztott első helyen áll az élettelen természettudományok, valamint az üzleti és gazdaságtudományok területen, ez utóbbi listán az ELTE először került a rangsorolt intézmények közé.

Az ELTE eredményei az egyes szakterületeken

Jog

201-250.

Pszichológia

301-400.

Humán tudományok

401-500.

Élettudományok

501-600.

Élettelen természettudományok

501-600.

Neveléstudományok

601+

Társadalomtudományok

601-800.

Üzleti és gazdaságtudományok

601-800.

Informatika

801-1000.

A szakterületi rangsorban egyébként idén is az angolszász egyetemek érték el a legjobb eredményeket, a 11 terület közül 9-ben amerikai, 2-ben (orvostudomány és informatika) brit intézmény bizonyult a legjobbnak. Az egyes szakterületeken ugyanakkor egyre több ausztrál, kínai, szingapúri és kanadai egyetem jut be a legjobb tíz közé – jegyzi meg a THE közleménye.

A 2024-es szakterületi rangsor részletes eredményeiről, illetve az egyes szakterületek értékelésekor alkalmazott módszertanról a THE honlapján olvashat bővebben, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeit pedig ebben a cikkben foglaltuk össze.