Az ELTE maradt az ország vezető egyeteme

2021.08.17.
Az ELTE maradt az ország vezető egyeteme
Az ARWU 2021-es rangsorában egyetemünk 601-700. kategóriában végzett, ezzel ismét a legjobb felsőoktatási intézménynek számít hazánkban.

Nyilvánosságra hozták az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2021-es felsőoktatási rangsorát, amelynek készítése során a világ több mint 1800 intézményét értékelték, közülük idén is a legjobb 1000 kerülhetett fel a listára. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tavalyi eredményét megőrizve a 601-700-as kategóriába került, így az értékelés szerint ismét a legjobb egyetemnek számít Magyarországon. Az ELTE kategóriájában szerepel 2021-ben például a cseh Masaryk University, a brit Nottingham Trent University, a német University of Giessen vagy a University of South Africa. Hazákból még három intézmény kerülhetett be a legjobb 1000 közé, sorrendben a Szegedi Tudományegyetem (601-700.), a Semmelweis Egyetem (701-800.), illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (801-900.)

A világranglista dobogóján a tavalyihoz hasonlóan a Harvard, a Stanford és Cambridge állnak, az amerikai egyetem egyébként 19 éve őrzi vezető pozícióját az ARWU rangsorában. Az első tízben nyolc amerikai és két brit intézmény szerepel, míg az európai egyetemek közül a Paris-Saclay University érte el a legjobb eredményt (13.). Az élbolyba került még a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) a 21. helyen, illetve a Torontói Egyetem (22.) és a Tokiói Egyetem (24.), míg Kínából a Tsinghua University teljesített a legjobban (28.).

Az ARWU rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A transzparens módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 1800 intézmény közül minden évben az első 1000 kerül fel a listára, az indikátorok között a publikációk és a magas idézettségű kutatók száma, az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel. Az értékelés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

Az ARWU 2021-es felmérésének részletes eredményei országok szerinti bontásban is böngészhetők a szervezet honlapján. Az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről szóló híreinket az alábbi oldalon gyűjtöttük össze.