Az ELTE örökségéből: az Állam- és Jogtudományi Kar pecsétnyomója

2022.12.07.
Az ELTE örökségéből: az Állam- és Jogtudományi Kar pecsétnyomója
Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár 2022 folyamán ízelítőt ad az Egyetem tulajdonában álló gazdag tárgyi örökségből. Decemberben a hónap műtárgya az 1848-ban készült egyetemi bélyegző, amelynek körfeliratán már magyar nyelven szerepel a Törvény Kar elnevezés.

Az egyetem állami felügyelet alá kerülése lehetőséget adott Mária Terézia számára, hogy az egyetem pecsétjein használt ábrázolások kérdését felülvizsgálja, és a magyar állami címer motívumainak felhasználásával újratervezze. 1778-ban ezért az egyetem minden szervezeti egysége számára új pecsétek használatát rendelte el. Ezeket a pecsétképeket, amelyeket címerként is használtak, az 1780-ban kiadott Diploma Inaugurale-ban is megerősítette. A címerek egészen 1948-ig voltak érvényben, körfeliratuk azonban időnként változott, például 1848-ban a latin helyett magyar nyelven nevezték meg a karokat.

Részlet a Könyv, talár, tudomány – Jelképek az Eötvös Loránd Tudományegyetem múltjából című kiállításból. Az állandó kiállítás a könyvtár nyitvatartási rendjének megfelelően továbbra is látogatható.  A nyitvatartási rend 2022. december 5-étől módosult, hétköznapokon és szombaton 9.00 és 15.00 óra között várják az olvasókat és a látogatókat teljes körű szolgáltatásaikkal.

Forrás: ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár