Az ELTE őrzi pozícióját az ARWU-rangsorban

2022.08.15.
Az ELTE őrzi pozícióját az ARWU-rangsorban
Egyetemünk idén is a 601-700. kategóriában végzett a Shanghai Ranking mérvadó egyetemi világrangsorában.

Augusztus 15-én hozták nyilvánosságra az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2022-es felsőoktatási rangsorát, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem korábbi eredményét megőrizve a 601-700. kategóriába került, így a Semmelweis Egyetemmel holtversenyben Magyarország legjobb felsőoktatási intézményének számít. Az ELTE így olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint a belga Hasselt University, a holland Tilburg University, az angol Nottingham Trent University, a német University of Halle-Wittenberg, a svéd Orebro University, az olasz University of Siena vagy az osztrák University of Graz. A hazai egyetemek közül a rangsorban szerepel még a Szegedi Tudományegyetem (701-800.), illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (901-1000.).

Az ARWU világrangsorát egyébként húsz éve a Harvard vezeti, idén második a Stanford, harmadik a Massachusetts Institute of Technology (MIT) lett.  A lista élén őrzik fölényüket az angolszász egyetemek, az első tízben ugyanis nyolc amerikai és két angol egyetem szerepel. A kontinentális Európát tekintve a Paris-Saclay szerepelt a legjobban (16.), Ázsiából pedig a Tokiói Egyetem (24.) végzett az első helyen.

Az ARWU rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A transzparens módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 2500 intézmény közül minden évben az első 1000 kerül fel a listára, az indikátorok között a publikációk és a magas idézettségű kutatók száma, az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel. Az értékelés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

Az ARWU 2022-es rangsorának részletes eredményei országok szerinti bontásban is böngészhetők a szervezet honlapján, az ELTE különböző hazai és nemzetközi rangsorokban elért kiemelkedő eredményeit pedig ebben a cikkben gyűjtöttük össze.