Az ELTE riói olimpikonjai

2016.08.04.
Az ELTE riói olimpikonjai
2016. augusztus 5-én kezdetét veszi a XXXI. nyári olimpiai játékok: idén a brazíliai Rio de Janeiro ad otthont a sport legnagyobb ünnepének, ahol hét ELTE-s, illetve BEAC-os kiváló sportolóért szurkolhatunk. Cikkünkben bemutatjuk a csapat tagjait: Csere Gáspárt, Illés Fannit, Kapás Boglárkát, Márton Annát, Récsei Ritát, Srp Miklóst és Venyercsán Bencét. 

Csere Gáspár 

Hét éves kora óta hódol hivatásának, a futásnak. 2001 őszén, mindössze 10 évesen kezdte meg BEAC-os pályafutását. 2001–2004 között szinte minden korosztályos Budapest-bajnokságot megnyert mezei, kismaratoni és 800 méteres síkfutásban. 2006-tól másfél évig szüneteltette a komolyabb versenyzést, távozott a BEAC-ból, de nem hagyta abba teljesen a futást. 2008–2011 között 3 különböző sportágban is versenyzett (duatlon, sífutás, hosszútávfutás), sőt 2010-ben mindhárom versenyszámban junior országos bajnok lett. 2009 őszén visszatért a BEAC-hoz, ahol Szabó Imre kezei alatt a hosszútávfutás mellett tette le a voksát. 2011–2014 között háromszoros utánpótlás országos bajnok volt a félmaratoni versenyszámban. Eközben az ELTE PPK sportszervezői szakán 2013-ban diplomát szerzett, majd elvégezte a Testnevelés Egyetem sportmenedzser mesterszakát is. Az első maratoni távját 2014 októberében teljesítette Frankfurtban, 02:22:34-es idővel, eredménye nagy elismerést váltott ki a szakma részéről. 2015-ben Hamburgban javított időeredményén, majd ősszel Berlinben 02:16:30-as időt futott, mellyel teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet. 2015 nyarán részt vett a koreai Universiade-n is, ahol félmaratoni számban 10. helyezést szerzett. Jelenleg minden erejével az ötkarikás játékokra készül.

Illés Fanni

Illés Fanni 12 évesen került kapcsolatba a medencével. Három hét alatt három úszásnemben tanult meg úszni. Kezdetben édesapja, majd Málnai István segítségével egyéni edzésterveket használtak és a hosszok egyre gyorsabban mentek. Egy év múlva, 2005-ben 100 méter mellúszásban megnyerte első versenyét is. 2012-ben kijutott a londoni paralimpiára, de sérülése miatt nem úgy szerepelt, ahogy szeretett volna, és a verseny után felhagyott az úszással. Vállműtétje után újra a vízbe került, gyógyúszásra járt és néhány hónapon belül újra az élsportban találta magát. Budapestre költözött, és a Vasashoz igazolt. Azóta rendszeresen vesz részt versenyeken, négy Európa-bajnoki bronzéremmel büszkélkedhet. Illés Fanni az ELTE TáTK szociális munkás szak hallgatójaként 2016 júliusában a 3. alkalommal megrendezett Európai Egyetemi Játékokról három aranyéremmel térhetett haza. Ezzel ő is hozzájárult, hogy az ELTE – az aranyérmek számát tekintve – az éremtáblázat 7. helyén végzett a 409 egyetem részvételével megrendezett tornán.

Kapás Boglárka

Nagyon fiatalon, óvodás korában kezdett el úszni. Az edzője hamar felismerte tehetségét, és benevezte első versenyére, ahol hétévesen ezüstérmet szerzett. A 2007-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon második lett 800 gyorson. A pekingi olimpián 15 évesen a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagja volt, 400 méter gyorson 29. lett. A Szingapúrban rendezett 2010-es első nyári ifjúsági olimpián Magyarország történetének első ifjúsági olimpiai aranyérmét szerezte meg 200 méter pillangón – ezzel az eredménnyel pedig a világranglista 10. helyére lépett elő. 200 méteres gyorsúszásban ezüstérmet nyert, majd 400 méteres gyorsúszásban is aranyérmes lett, majdnem négy másodperccel megelőzve a ezüstérmest. Eredménye megdöbbentette a közönséget és a sajtót egyaránt. Ugyanebben az évben az ob-n megszerezte első bajnoki aranyát is. A 2010-es rövidpályás úszó-Európa-bajnokságon 800 méteres gyorsúszásban ezüstérmes lett, nem egészen 18 évesen szerezte meg első felnőtt érmét világversenyen. 2012. május 24. mérföldkő volt az életében: több mint egy másodpercet verve a második helyezettre megszerezte élete első felnőtt aranyát is világversenyen – a debreceni úszó-Eb-n 800 méteres gyorsúszásban győzött. A 2012-es londoni olimpián 800 gyorson bejutott a döntőbe, ahol országos csúcsot (8:23.89) úszva hatodik, pontszerző helyezést ért el. A 2013-as barcelonai vb-n megdöntötte a 400, a 800 és az 1500 méter gyors országos rekordját.2015. augusztus 4-én a kazanyi úszó-világbajnokságon 1500 méteren bronzérmet szerzett. A 2016-os londoni úszó EB-n fantasztikus teljesítménnyel, a magyar csapat legeredményesebb tagjaként 4 aranyérmet szerzett, 1500 gyors (új Európa-bajnoki csúccsal), 800 gyors, 4x200 gyors váltó és 400 gyors számokban. Kapás Boglárka 2013 szeptemberétől az ELTE PPK pszichológia szakos hallgatója.

Márton Anna

Márton Anna egy általános iskolai vívószakkör keretein belül ismerkedett meg a kardvívással, s miután akkor még nem tudta, hogy van más fegyvernem is, később szóba sem jöhetett nála a váltás. 2008-ban nyert először junior világkupát, és ezzel az eredménnyel kijutott az Európa- és Világbajnokságra is: mindkét versenyen a dobogó alsó fokára állhatott, az egyéni versenyszám mellett a csapattal viszont megnyerték az Eb-t. „Óriási élmény volt, hogy egy olyan versenyen, amin senki nem számított rá, beindultak az eredmények. Amikor jön egy ilyen siker, akkor a következő versenyen már nő az önbizalmad, és elhiszed, hogy újra meg tudod csinálni” – nyilatkozta a versenysorozatot követően. Gárdos Gábor vezényletével jelenleg az MTK színeiben versenyzik, emellett középiskolai tanulmányait befejezve előbb a BME, majd az ELTE PPK pszichológia szakos hallgatója lett. Példaképe Pézsa Tibor, aki 1964-ben volt olimpiai bajnok kardvívó, korábban pedig Anna edzője is a BSE-ben. Az olimpiai kvóta már régebb óta a szeme előtt lebegett, riói indulását pedig a tavaly Moszkvában megrendezett Világbajnokságon elért harmadik helyével, az athéni Világkupa hetedik helyével, illetve az idei toruni Európa-bajnoki második helyével tette biztossá.

Récsei Rita

Récsei Rita 10 évesen, 2006-ban kezdett atletizálni Pécsen. Háromévnyi futás után a gyaloglás mellett döntött, nagyon könnyen ráérzett a speciális mozgásra és hamar megszerette a sportágat. Pécsen Srp Gyula, Srp Miklós édesapja volt az edzője, ő vezette edzésmunkáját kilenc éven keresztül. A gimnázium befejezése után az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára jelentkezett, így 2015 szeptemberében Budapestre költözött. Azóta a Budapesti Honvéd csapatával, Urbán Ákos irányítása alatt sportol. A versenyeken már a pályafutása kezdetén jól szerepelt, a korosztályos országos bajnokságokon mindig dobogóra tudott állni, azóta pedig több nemzetközi versenyt és válogatott viadalt megnyert, illetve számos világversenyen képviselhette Magyarországot, többek között ifjúsági világbajnokságon Ukrajnában, junior világbajnokságon Amerikában, Gyalogló Világkupán Kínában, Junior Eb-n Svédországban és Európa Kupán Spanyolországban. Az olimpia azonban nem szerepelt hangsúlyosan az idei tervei között, hiszen 20 évesen még nagyon fiatalnak számít ebben a sportágban. Az olimpiai távon, a 20 kilométeres számban is csak idén, 2016-ban kezdett el gyalogolni, így hatalmas meglepetés volt számára, amikor a békéscsabai országos bajnokságon teljesítette az olimpiai kvalifikációs szintet, és kiderült, hogy ott lehet Rióban.

Srp Miklós

Srp Miklós édesapja, Srp Gyula nyomdokaiba lépve, 16 éves korában kezdte el a a gyaloglást. 2007-ben biztató idővel lett második a serdülőbajnokságon, majd 2012-ben az oroszországi Száranszkban rendezett Világ Kupán hatvanezer ember előtt versenyezhetett, ahol a 29. helyen végzett. A Budapest Honvéd versenyzője 2015-ben a szlovákiai Dudincében rendezett, országos bajnokságnak számító viadalon élete első 50 kilométeres távját 4:01:44-es idővel teljesítette, amely eredménnyel ott lehet a riói olimpián, és egyben megdöntötte Czukor Zoltán több mint 30 éve fennálló U23-as rekordját is. 2016-ban, a következő országos bajnokságon már 3:57:06-os idővel ért célba. Spr Miklós az ELTE BGGyK gyógypedagógiai alapképzését 2011–2015 között végezte, értelmileg akadályozottak és szomatopedagógia szakirányon. Jelenleg végzettségének megfelelően, gyógypedagógusi területen dolgozik, 2016 szeptemberétől pedig – remélhetőleg – újra ELTE-s hallgatóként folytatja tanulmányait a BGGyK gyógypedagógia mesterképzésén. 

Venyercsán Bence

„Srácok, én futó vagyok, miért erőltessük a gyaloglást?” – tiltakozott Venyercsán Bence, amikor az edzője és társai 2011-ben kitalálták, hogy a futás helyett inkább a gyaloglást válassza. A 20 éves sportolót édesapja ismertette meg gyermekkorában az atlétikával, aki szervátültetett sportoló. Karrierjük is összefonódik, Venyercsán László és fia a csapatbajnoki címet is együtt nyerték meg 20 kilométeren. Futóként mindig a hosszabb távokat kedvelte, csakhogy a 2013-as ifjúsági világbajnokságon a futóknak 3000 méter volt a leghosszabb táv, míg a gyaloglók 10 km-t tehettek meg. Ekkor vetette fel edzője, Urbán Ákos, hogy mi lenne, ha váltanának: Bence pedig mindenki nagy meglepetésére a nyolcadik helyen ért be a célba. Ezt követően a  2014-es eugene-i junior-világbajnokságon egyéni csúccsal a 21. helyen végzett. 2016-ban Dudincén az 50 km-es gyalogló magyar bajnokságon kvalifikációs idővel debütált a távon: 4:02:35 óra alatt abszolválta az 50 kilométert, ezzel ő is ott lehet Rióban. Venyercsán Bence az ELTE ÁJK hallgatója.

Forrás: BEAC