Az ELTE tovább bővítette határon túli partnerintézményeinek körét

 

Az ELTE kiemelt feladatának tekinti a Kárpát-medence magyar nyelvű felsőoktatásának megerősítését. Ennek jegyében kötött együttműködési megállapodást a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, mely az egyetlen önálló magyar felsőoktatási intézmény Ukrajnában, másfél évtizedes fennállása alatt a kárpátaljai magyar közösség oktatási, kulturális és tudományos centrumává vált. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a régió magyar felsőoktatásának meghatározó szereplőjeként kiemelt feladatának tekinti a határon túli magyar nyelvű felsőoktatási kapcsolatok ápolását, az intézmények közötti kooperációban rejlő kölcsönös előnyök kiaknázását. Ennek a megfontolásnak a szellemében azt ELTE rektorának közelmúltbeli beregszászi látogatásakor került sor a két intézmény közötti együttműködési megállapodás előkészítésére. Dr. Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya és Mezey Barna, az ELTE rektora Horváth Zoltán, a nemzetközi ügyek rektorhelyettese jelenlétében a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem nyitónapján, 2012. július 9-én Budapesten írta aláírta a két intézmény együttműködéséről szóló megállapodást. 

A felek az együttműködés keretében tervezi közös képzések alapítását és indítását, a kutatási és pályázati kooperációk erősítését, szakmai rendezvények, konferenciák megszervezését. Ezen kívül a megállapodtak abban, hogy az ELTE részt vesz a beregszászi főiskola oktatói utánpótlásának képzésében, illetve kölcsönösen fogadják egymás hallgatóit, oktatóit részképzés, illetve a másik félnél folytatandó kutatómunka céljából.

 

2012.07.13.