Az ELTE újra javított eredményén a QS rangsorában

2020.06.10.
Az ELTE újra javított eredményén a QS rangsorában
A 2021-es Quacquarelli Symonds World University Rankings felmérésben egyetemünk a 601–650. kategóriában végzett. A hat vizsgált indikátor közül a tudományos hírnévben értük el a legjobb eredményt.

Június 10-én jelent meg a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-es egyetemi világranglistája (World University Rankings), a megvizsgált több mint 5000 intézmény közül végül 1002 egyetem került be a rangsorba. A listán a tavalyihoz képest 47 új intézmény szerepel.

Az összesített eredmények szerint az ELTE egy kategóriát javítva a tavalyi helyezésén, a 601–650. helyen végzett, ugyanabban a kategóriában, mint az egyesült királyságbeli University of Portsmouth, a svájci Université de Fribourg, a kínai Shenzhen University, a német Universität Regensburg, a szlovén University of Ljubljana, a török Bogaziçi Üniversitesi vagy az USA-beli University of Oregon.

A QS minden évben hat indikátor szerint méri az egyetemek teljesítményét, ezek súlyozását és az ELTE legfrissebb eredményeit az alábbi táblázat mutatja. A felmérés módszertanáról a QS honlapján olvasható részletes információ angol nyelven.

INDIKÁTOR

SÚLYOZÁS

ELTE HELYEZÉSE

Tudományos hírnév

40%

361

Munkáltatói hírnév

10%

501+

Oktatók és hallgatók aránya

20%

601+

Idézettség

20%

601+

Külföldi oktatók aránya

5%

601+

Külföldi hallgatók aránya

5%

474


Egyetemünk idén is a tudományos hírnév alapján érte el a legjobb eredményt, emellett az egy évvel ezelőtti rangsorhoz képest a munkáltatói hírnévben és a külföldi hallgatók arányát tekintve is javított helyezésén.

Az élbolyba összesen 8 magyar egyetemnek sikerült bekerülnie. A rangsorban hazánkból az ELTE mellett a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem és a Miskolci Egyetem szerepel.

A világranglistát kilencedik éve a Massachusetts Institute for Technology (MIT) vezeti, a második helyen idén a Stanford, a harmadikon a Harvard áll. A lista első tíz helyén egyébként öt amerikai, négy brit és egy svájci egyetem (az ETH Zurich) osztozik. A QS felmérése szerint a felsőoktatásban folytatódott az ázsiai egyetemek erősödése, a kontinensről idén már 26 intézmény szerepel a legjobb 100 között.

A QS World University Rankings 2021 részletes eredményei ezen az oldalon böngészhetők, az alábbi összefoglalóban pedig arról olvashat, hogy az ELTE hogyan szerepel a mérvadó felsőoktatási rangsorokban.