Bemutatkozott az új japán nagykövet az ELTE-n

2024.06.19.
Bemutatkozott az új japán nagykövet az ELTE-n
A diplomatát Borhy László rektor és Szabó Balázs, a Japán Tanszék vezetője fogadták a Rektori Hivatalban.

Bemutatkozó látogatást tett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Ono Hikariko, Japán 2024 márciusában kinevezett új budapesti nagykövete, a diplomatát Borhy László rektor és Szabó Balázs, a Japán Tanszék vezetője fogadták a Rektori Hivatalban. A felek a kötetlen hangulatú megbeszélésen áttekintették az ELTE és Japán kiterjedt felsőoktatási és kutatási együttműködéseit.

Borhy László rektor kiemelte, hogy a BTK Távol-keleti Intézet keretein belül működő Japán Tanszék az ország legrégebbi, 1986 óta japán szakos képzést nyújtó felsőoktatási műhelye, amely egyedülálló abban a tekintetben is, hogy a képzés teljes spektrumában, alap-, mester- és doktori szinten folytatja oktatási tevékenységét. A megbeszélésen mindkét fél kifejezte szándékát a kétoldalú kapcsolatok további erősítése iránt.

Az ELTE jelenleg 30 japán egyetemmel tart fenn bilaterális és Erasmus-együttműködést. Az egyetemen a 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében összesen 62 japán hallgató tanul, 30-an alapképzésen, heten mesterképzésen és doktori képzésen, huszonöten pedig nemzetközi programok keretében, vendéghallgatóként vagy egyéb képzéseken. A legtöbb hallgató programtervező matematikus (16 fő), emellett  többek között anglisztika, nemzetközi tanulmányok és szociológia szakokon folytatnak tanulmányokat. A Stipendium Hungaricum program keretében 19 japán hallgató tanul az ELTE-n.

Az ELTE 2019-ben vendégül láthatta Kako japán koronahercegnőt, 2021-ben pedig Otaka Masato korábbi nagykövet a japán külügyminisztérium nevében tüntette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetemet a japán-magyar barátság erősítéséért.