Boldog nagycsaládosok

2016.09.23.
Boldog nagycsaládosok
Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professzor vezetésével rajzolta meg Magyarország első boldogságtérképét a Jobb Veled a Világ Alapítvány közreműködésével.

A vizsgálatban több mint ötezer 14 és 88 év közötti férfit és nőt kérdeztek meg hazánk 737 településéről, hogy elkészíthessék azt a speciális közvélemény-kutatást, amely egyértelműen megmutatja, hol élnek a legboldogabb és a legboldogtalanabb emberek ma Magyarországon.

Az eredmények szerint hazánk legboldogabb megyéi Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom, míg a legkedvetlenebbek Somogy, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék. Általánosságban elmondható, hogy a nők mindenhol derűsebbek, mint a férfiak, különösen igaz ez a kisebb településen élő 31-50 közötti korosztályra, az életükkel pedig a győriek a legelégedettebbek.

Foglalkozásukat tekintve magasan vezetnek a vállalkozók és a gyermekükkel GYES-en, GYED-en lévők, a sereghajtók pedig a munkanélküliek. Az is kiderült: a kapcsolatban vagy házasságban élők boldogabbak, mint a magányosak, különösen a négy vagy több gyermeket nevelők – a társas kapcsolatok egyértelműen a boldogság felé vezetnek.

Nagycsaládos, házasságban élő középkorú vállalkozó nő, aki egy dunántúli kisebb településen lakik – ezek hazánk legboldogabb embereinek ismérvei a legfrissebb kutatás szerint. 

Korábbi interjúnk Oláh Attila egyetemi tanárral itt olvasható.

Forrás: ELTE PPK