Borhy László maradhat az ELTE rektora

2021.04.19.
Borhy László maradhat az ELTE rektora
Rektorjelöltválasztó szenátusi ülést tartott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa 2021. április 19-én.

A felsőoktatásról szóló törvény alapján a rektori megbízásra benyújtott valamennyi, a pályázati feltételeknek megfelelt pályázatot a szenátus véleményezi, és valamennyi tagja többségének szavazatával dönt a rektorjelölt személyéről (előfeltétel pedig a határozatképes ülés legalább 60%-os részvétellel).

A rektori pozícióra hárman pályáztak, a hivatalban lévő rektor, Borhy László mellett Horváth Zoltán egyetemi tanár, az Informatikai Kar dékánja és Szalay Péter, a Természettudományi Kar egyetemi tanára, korábbi tudományos rektorhelyettes.

A szavazás elektronikus (titkos) szavazólappal történt, a tagok a háromból csak egyet jelölhettek meg. A szenátus nagy többséggel – 28 igen szavazattal – Borhy Lászlót választotta rektorjelöltnek. (Horváth Zoltánt 11, Szalay Pétert 8 szenátusi tag támogatta.) Az eredmény alapján 2021. augusztus 1-től négy éven át ismét Borhy László töltheti be a rektori posztot. A rektort a fenntartó miniszter ajánlására hivatalosan a köztársasági elnök nevezi ki.

Borhy László (1963) régész, történész, ókortörténész, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja. 1997 és 1999 között az ELTE Rektori Titkárságát vezette, 2015-től 2017-es rektorrá választásáig az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja volt. A hazai és nemzetközi ókortudomány elismert szakértőjeként folytatott jelentős kutatásai, valamint egyetemi oktatói és vezetői tevékenysége elismeréseként 2020-ban Széchenyi-díjat kapott. Ugyanezen év július 1-jén kezdte meg munkáját a Magyar Rektori Konferencia vezetőjeként, megbízatása 2022. június 30-ig szól.

A rektori pályázók az ELTE Univerzum legutóbbi számában mutatták be programjukat, amely ide kattintva olvasható.