Bővülő mezőnyben is őrzi helyezését az ELTE

2024.06.13.
Bővülő mezőnyben is őrzi helyezését az ELTE
A Times Higher Education június 12-én hozta nyilvánosságra Impact Rankings nevű, fenntarthatósági szempontokat vizsgáló egyetemi világrangsorát, amelynek 2024-es kiadásában az ELTE korábbi eredményét megőrizve ismét a 401-600. kategóriában szerepel. 

A fenntartható fejlődés a továbbtanulás előtt álló diákok számára kiemelt szempont az egyetemválasztásnál, a nemzetközi hallgatók szemében a fenntarthatósági kérdések fontosabb szerepet játszanak, mint például az oktatás földrajzi helyszíne. A THE 2019-ben ezért indította el „Impact Rankings” rangsorát, amely az ENSZ tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzése (Sustainable Development Goal - SDG) szempontjából vizsgálja a világ egyetemeit. A rangsorban a végső helyezést a 17-es számú SDG (Partnerség a célok eléréséért) mellett abban a három célkitűzésben elért pontszám határozza meg, amelyekben az adott egyetem a legjobban teljesít. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben angol nyelven.

A listázott egyetemek száma folyamatosan bővül: az első évben 450, 2020-ban 776, 2021-ben 1117, 2022-ben 1406, 2023-ban 1591, idén pedig már 1963 felsőoktatási intézmény szerepelt a fenntarthatósági rangsorban. A mezőny bővülése ellenére az Eötvös Loránd Tudományegyetem továbbra is őrzi pozícióját a 401–600-as kategóriában, ezzel olyan intézményekkel szerepel egy csoportban, mint például a  Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a csehországi Masaryk Egyetem, a Hamburgi Egyetem vagy a European University Cyprus.

A 17 vizsgált SDG közül az ELTE öt területen szerepel a rangsorban: a minőségi oktatás, az egyenlő esélyek, a nemi egyenlőség, illetve az igazságosság/erős intézmények szempontjai alapján is a 201–300-as kategóriában, míg a partnerségi együttműködések szerint a 601–800-as csoportba került.

Magyarországról egyébként összesen 11 felsőoktatási intézmény szerepel a rangsorban, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 301–400-as, az ELTE a 401-600-as kategóriába került. A 601-800. hely között végzett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem, s 801 és 1000 között rangsorolt a Semmelweis Egyetem, továbbá a Soproni Egyetem.

Míg az általános és szakterületi rangsorok élén jellemzően brit és amerikai egyetemek osztoznak a vezető helyeken, addig a fenntarthatósági rangsor első tíz helyezettje között négy ausztrál, két brit, két kanadai, egy dán és mindössze egy amerikai felsőoktatási intézmény szerepel. A dobogó felső fokára idén is a Western Sydney University állhatott fel, míg a második helyen a Manchesteri Egyetem és a University of Tasmania (Ausztrália) osztoznak. Az eredményt kommentáló intézményvezetők kiemelték, hogy az egyetemeknek egyfajta katalizátorként kell működniük, követendő példaként kell élen járniuk a fenntarthatóság területén.

A részletes eredmények országok szerinti bontásban böngészhetők a THE honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről pedig ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.