Búcsúzik a Moodle 3, jön a Moodle 4!

2023.08.31.
Búcsúzik a Moodle 3, jön a Moodle 4!
Új Moodle 4 képzésekkel frissült képzéskínálatunk, további információkért kérjük,
​kattintson
az alábbi linkre.
Sikeres tesztidőszakot követően 2023/2024-es tanév őszi félévétől megvalósul a Moodle frissebb (Moodle 4.1.4 -es) verziójára való átállás, amely során az újonnan igényelt Moodle kurzusfelületek már a bővített, Moodle 4.1.4-es verzió felületén (https://moodle4.elte.hu/) lesznek elérhetőek.

A régebbi félévre igényelt Moodle kurzusfelületeket nem érinti a változás, a https://moodle.elte.hu/ felületen továbbra is megmaradnak a már felépített Moodle kurzusok. Új kurzusok létrehozására ősszel már csak az új rendszerben lesz lehetőség. A Neptunban a kiegészítő e-learning keretrendszerek igénylésénél a Moodle 4 opció választása garantálja majd az igényelt Moodle 4 kurzusfelületek létrejöttét.

Milyen előnyei várhatóak az új rendszernek?

  • rendszerműveletek gyorsulása
  • szinkronizációs idő csökkenése
  • jobb kezelhetőség, megbízhatóság
  • hatékonyabb erőforrás optimalizálás 
  • beépíthető bővítmények
  • átláthatóbb felépítés, up-to-date design
Figyelem! A Moodle 3.1 kurzusai nem kerülnek átmigrálásra az új rendszerbe!
A régi rendszer az új mellett pár évig ugyanakkor párhuzamosan létezni fog. Az őszi félévtől kezdve azonban új kurzusokat a régi rendszerben nem lehet már létrehozni. A kurzusok importálása továbbra is működő funkció lesz a rendszerek között, csupán ezt az oktatóknak manuálisan kell elvégezni a következő módon.

A Moodle keretrendszer használó kollégáknak erősen javasoljuk, hogy új kurzusaikat a nyár folyamán kezdjék el fejleszteni, a régebben felépített kurzustartalmakat törekedjenek minél korábban importálni a friss Moodle felületre. A migrálással kapcsolatban szöveges útmutatóval, nyári e-learning ügyfélszolgálattal és tanév eleji Moodle 4 képzésekkel támogatjuk az átállás gördülékenységét.

A importálás elvégzéséhez az alábbi videós útmutatót is szeretettel ajánljuk figyelmükbe!

Szeretnénk felhívni oktatóink figyelmét, hogy a tartalmak feltölési ideje kurzusonként eltérhet. Mérettől függően a feltöltés 1-20 percig is eltarthat. A feltöltés ideje alatt kérjük ne kattintsanak máshova, amíg a rendszer nem írja ki, hogy "Import vége", vagy hibát nem jelez. A megszakított feltöltési folyamat adatvesztéssel, vagy egyéb hibával járhat. A feltöltési folyamatnál még gondot okozhat, hogy a feltöltési státusz nem látszódik, ezért is kérjük oktatóinkat, hogy nagyobb kurzusok másolásánál a folyamat befejezésére különösen figyeljenek!

A Moodle 4 keretrendszer grafikai világa a nyári időszak alatt még fejlesztés alatt lesz. A megjelenés és a korábbi plug-in-ok integrációja várhatóan 2023 szeptemberében lesz végleges.

Hallgatók és a Moodle 4

A rendszer továbbra is a Neptun-kód + jelszó megadásával autentikálja a résztvevőket. Az új verzióban létrehozott kurzusukról azonban nem küld értesítőt a rendszer, az oktatóknak kell jelezniük, melyik rendszer tartalmazza a tárgyhoz kapcsolódó anyagokat. 

Visszajelzések

A publikus béta verzió 2023 február közepe óta már széleskörben elérhető az egyetemi közösség számára.

 

Kérjük oktatóinkat, hogy a rendszer használatával járó tapasztalatokat, meglátásokat, osszák meg velünk is az alábbi e-mail címen keresztül: elearning@oktig.elte.hu