Canvas-kurzusok klónozása

Tóth-Mózer Szilvia | 2018.01.18.
Canvas-kurzusok klónozása
Gyakran előfordul, hogy több gyakorlat azonos vagy közel azonos tematikával, tananyagokkal és feladatokkal párhuzamosan fut. Vagy egyik félévről a másikra szeretnénk átmenteni kidolgozott kurzusfelületünket. Vagy a kollégánknak szeretnénk odaadni anyagainkat, hogy felhasználhassa őket saját kurzusának kialakításakor.

Exportálás - a kurzus anyagainak letöltése

Lényegében mindegy, hogy a klónozni kívánt kurzus és az új kurzus oktatója azonos vagy sem, igény lehet arra, hogy egy kurzusfelületről másolatot hozzunk létre, azaz klónozzuk. Ez leginkább akkor célravezető, ha a tudatos tervezésnek köszönhetően a kurzusfelület tartalmaz már minden, a félév során értékelendő feladatot és pontos leírást, szükséges forrást, modulokkal tagolt, jól átgondolt értékelési rendszerrel. Ez következhet abból, hogy már egy korábbi félévben felépítette az oktató (vagy egy másik oktató) a kurzusfelületet, illetve abból is, hogy adott félévben azonos tárgyat tanítók közösen dolgoznak ki egy elfogadott, nagy vonalakban egységes kurzusfelületet, megállapodva a kötelező törzsanyagban és a követelményekben, tanulási eredményekben. (A tanulási eredményekről ebben a cikkünkben írtunk korábban.) A Canvasban egy-egy kurzus anyagainak letöltését az oktató a Beállítások menüpont alatt tudja kezdeményezni. A jobb oldali menüben a Kurzustartalom exportálása gombra kattintva az export típusát kell kiválasztani. Alapértelmezetten ez kurzus, és ez meg is felel. A kurzus tartalma exportálható, ez esetben egy .imscc kiterjesztésű fájl kapunk. A másik lehetőség a kvíz, a kurzustartalom kvízei ugyanis külön exportálhatóak és exportálandóak, ami egy .zip formátumban lesz elérhető.

Az exportált kurzustartalom tartalmazza a tananyagot, oldalakat és fájlokat, tematikát és a feladatokat, határidőkkel, azonban a résztvevők névsorát és tevékenységeit (pl. feltöltött munkáit, fórumbejegyzéseit) nem.

Importálás - kurzustartalom feltöltése

A kurzus (imscc fájl) importálását ugyanott kezdjük, ahol az exportálást, épp csak azon a kurzusfelületen már, ahová másolni szeretnénk az előzőleg lementett kurzust. A Beállítások menüpont alatt a Tartalom importálása a kurzusba lehetőség után a Canvas Kurzus Exportálás Csomagot kell kiválasztani a legördülő listából, majd a Fájl kiválasztásával feltölthetjük az exportfájlt. Ha nem mindent szeretnénk másolni, kiválaszthatjuk, hogy mely modulokat, feladatokat, fórumtémákat, wikioldalakat, hirderményeket, naptáreseményeket, értékelőtáblákat és fájlokat szeretnénk az új kurzusban látni. A kurzusbeállítások és a tematika törzse ugyancsak választható. A tevékenységek, feladatok új ütemezését a Canvas támogatja a feladatokhoz és eseményekhez rendelt dátumok igény szerinti eltávolításával, vagy a kezdődátum és a záródátum eltolásával. A Helyettesítés funkcióval megoldható az is, hogy az egy félévben párhuzamosan tartott kurzusok tartalma azonos kezdő- és záródátumok mellett is másolható legyen, a dátumoknál pedig helyettesíthető egyik nap a másikkal, ha például az első kurzus kontaktórái hétfőnként vannak, de az új kurzus kontaktórái csütörtökönként, akkor behelyettesíthető a hétfő a csütörtökkel, és a dátumok automatikusan frissülnek. Így az oktatónak csak finomhangolnia kell az új kurzus eseményeinek időpontjait, feladatainak határidejeit. Az Importálás gombra kattintva a kurzusunk elkezd feltöltődni a kívánt anyagokkal, ami ennek mennyiségétől függően rövidebb-hosszabb időt vesz igénybe. Ezalatt a lapot ne zárjuk be.

Kurzusfelületek összevonása és szekciók kialakítása

A kurzustartalom nagy részét jó esetben már a kurzus megkezdése előtt feltöltöttük a kurzusfelületre, még ha nem is feltétlenül állítottuk publikusra a láthatóságát. Ha azonban számítani lehet arra, hogy a félév során újabb és újabb anyagok kerülnek a felületre, nem feltétlenül praktikus párhuzamos kurzusfelületeket frissíteni újra és újra, ha azonos tartalmakat kell közzétenni rajtuk. Kikerülve, hogy újra és újra el kelljen végezni ugyanazokat a feltöltéseket, célszerű lehet a kérdéses kurzusfelületeket összevonni. Ezt már a kurzusfelület igénylésekor megtehetjük. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy miképpen lehet kurzusfelületeket összevonni a Canvasban a Neotunból. A Neptunban különböző kurzusok hallgatói külön szekció tagjai lesznek a Canvas kurzusfelületen, és így az egyes feladatok és határidők differenciált módon adhatók számukra a Hozzárendelés/Feladatkiosztás funkcióval a feladat szerkesztésénél. A Hozzáadás gombbal újabb feladatkiosztást lehet létrehozni, másik szekciónak vagy hallgatóknak.