COVID-19 az evolúció tükrében

COVID-19 az evolúció tükrében
05/07

2021. május 07. 16:00 - 17:00

online

05/07

2021. május 07. 16:00 - 17:00

online


Müller Viktor biológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánhelyettese a Biológiai Intézet "Élő Adás" sorozatában tart előadást azokról az általános törvényszerűségekről, amelyek a kórokozók evolúcióját irányítják.

Az evolúció egyik legdrámaibb, szemünk előtt zajló példája a kórokozók gyors alkalmazkodása a körülmények megváltozásához, ami a fertőző betegségek változását is maga után vonja. A COVID-19-járványhoz kapcsolódóan az előaadó részletezi azokat az általános törvényszerűségeket, amelyek a kórokozók evolúcióját irányítják. Bemutatja továbbá, hogyan értelmezhetjük az új vírus nyaktörő sebességű evolúcióját, illetve mit jósolhatunk a járvány jövőjére nézve. Végül összefoglalja, hogy mit tudunk és mit nem tudunk a vírus eredetével kapcsolatban. Az előadás Kacskovics Imre előző napi előadásának párdarabja.

Müller Viktor egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai Intézet oktatója. Biológus és angol nyelvi szakfordító diplomáját 1998-ban szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd 2001-ben A HIV-fertőzés matematikai modellezése című értekezésének megvédésével a biológiatudományok doktorává avatták. PhD-fokozatát 2002-ben szerezte az ELTE-n. Fő kutatási területe a vírusfertőzések számítógépes elemzése. Legfontosabb eredményeit a HIV-fertőzés szervezeten belüli folyamatainak és járványos terjedésének matematikai és számítógépes modellezésében, a vírus klinikai és genetikai adatainak elemzésében, valamint fertőző és nem fertőző betegségek evolúciós hátterének kutatásában érte el. 2014-ben az MTA Bolyai-plakettel tüntette ki.

Az Élő Adás sorozat keretében a robbanásszerűen fejlődő biológiatudomány különféle területeiről kapunk híreket. Az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig mutatja meg a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredményeket, és hívja fel a figyelmet a még megválaszolatlan kérdésekre. A közérthető, középiskolai ismeretekkel is befogadható előadások ingyenesek és nyilvánosak.

Csatlakozási link (MS Teams)
Facebook