CWUR: az ELTE maradt a vezető magyar egyetem

2023.05.15.
CWUR: az ELTE maradt a vezető magyar egyetem
Intézményünk a húszezres mezőnyben idén is az 517. helyet szerezte meg a CWUR globális felsőoktatási ranglistáján, ezzel a világ egyetemeinek felső 2,6%-ába tartozik, Magyarországon pedig 2014 óta őrzi vezető pozícióját.

A Center for World University Rankings május 15-én nyilvánosságra hozta 2023-as egyetemi világrangsorát, amelynek készítése során idén már 20 ezernél is több intézményt vizsgáltak. A listára a világ 2000 legjobb egyeteme kerülhetett fel. A CWUR 2012 óta értékeli a világ felsőoktatási képzőhelyeit az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján. A módszertanról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

A 2023-as globális rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem a mezőny bővülése mellett is megőrizte 517. helyét. Az ELTE ezzel a világ egyetemeinek legfelső 2,6%-ába tartozik, Magyarországon pedig 2014 óta töretlenül tartja vezető pozícióját a felsőoktatási palettán a CWUR értékelése szerint. Az eredménnyel egyetemünk az európai mezőnyben a 206. helyet szerezte meg és olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint a Ferrarai Egyetem, a Sienai Egyetem, a Hannoveri Egyetem, a Potsdami Egyetem, a Zágrábi Egyetem vagy a francia École normale supérieure de Lyon.

Magyarországról egyébként még a Semmelweis Egyetem (669. hely), a Szegedi Tudományegyetem (708. hely), a Debreceni Egyetem (753. hely), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (947. hely), a Pécsi Tudományegyetem (1166. hely) jutott be a legjobbak közé, a rangsor szerkesztői a hazai egyetemekhez sorolták még a CEU-t is, amely az 1778. helyen végzett. A lista élvonalában a tavalyi eredményekhez képest nem történt változás, a dobogóra sorrendben idén is a Harvard, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Stanford állhatott fel, a top10-ben így ismét két brit és nyolc amerikai egyetem szerepel.

Az eredmények földrajzi hely szerinti bontásban részletesen is böngészhetők a CWUR honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről pedig itt írtunk bővebben.