Darázs Lénárd vezeti az MI Koalíció egyik munkacsoportját

2019.01.29.
Darázs Lénárd vezeti az MI Koalíció egyik munkacsoportját
A Mesterséges Intelligencia Koalíció – amelynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapító tagja – 2018 decemberében tartott plenáris ülésén hat munkacsoport felállításáról döntött. A Szabályozás és etika munkacsoport élére a közelmúltban Darázs Lénárdot, az Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi tanárát, egyetemünk általános rektorhelyettesét választották meg.

A 2018 októberében létrehozott Mesterséges Intelligencia Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon. Az MI Koalíció Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére jött létre. A társulás feladata nemcsak az európai szintű előrelépéshez szükséges versenyképes területek beazonosítása, hanem az is, hogy mindenkit felkészítsen Magyarországon a mesterséges intelligencia alapú megoldások elfogadására és alkalmazására. A Koalíció jelenleg 141 tagot számlál, akik eddig több mint 400 szakértőt delegáltak a munkacsoportokba.

„A Szabályozás és etika munkacsoport feladata, hogy a mesterséges intelligencia ipar részterületeivel és szereplőivel együttműködésben koordinálja a szabályozással kapcsolatos törekvéseket, valamint javaslatokat dolgozzon ki a szabályozási és etikai normák kialakítására” – emelte ki Darázs Lénárd. Az általános ügyekért felelős rektorhelyettes hozzátette, hogy a munkacsoport tevékenysége a mesterséges intelligenciával kapcsolatos valamennyi általános és iparág-specifikus területet érinti, átfogja.

A szakmai munkacsoportok a következő témakörökkel foglalkoznak: technológia és biztonság, adatipar és adatvagyon, szabályozási és etikai keretek, alkalmazások és piacfejlesztés, nemzetközi kapcsolatok, valamint oktatás és tudatosítás. Egyetemünk munkatársai valamennyi munkacsoport munkájában részt vesznek.

Forrás: Digitális Jólét program; MI Koalíció, Hírlevél – 2019. január 21.