Digitalizálják a cirkuszművészet emlékeit is

2019.09.09.
Digitalizálják a cirkuszművészet emlékeit is
A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és az ELTE BTK együttműködésében kutatóbázist, könyvtárat, digitális adattárat és múzeumot hoznak létre.

Jövőt építeni a múlt tisztelete, a múlt ismerete nélkül nem lehet – hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, amikor együttműködést kötött a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara pénteken. Az aláírási ceremónián Borhy László akadémikus, az ELTE rektora köszönetét fejezte ki Fekete Péter államtitkárnak, Kiszl Péternek, az ELTE Könyvtár-és Információtudományi Intézet igazgatójának, valamint Sonkoly Gábornak, a BTK dékánjának a projekt elindításáért.

Budapesten épül fel  Európa legnagyobb cirkuszművészeti központja,

amely kutatóbázist, könyvtárat, adattárat és múzeumot foglal majd magában. Az együttműködés keretében az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézet segítséget nyújt a képi és mozgóképi dokumentumok digitalizációjához, részt vesz az adatbázis építésében. Közép-Európában nincs másik olyan központ, amely a cirkuszművészeti adatbázist, könyv- és dokumentumtárat, video- és képanyagtárat működtetne.

A Visegrádi Egyezmény országai által is támogatott, a közép-európai cirkuszművészetet feldolgozó Közép-európai Cirkuszművészeti Kutatóközpont és Adattár egyszerre kívánja szolgálni a történeti megismerést, a tudományos kutatást és a művészeti megújulást. Az ELTE Könyvár- és Információtudományi Intézet szakmai támogatást nyújt a központ dokumentáló és adatbázis-építő tevékenységeihez, támogatja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársainak szakmai továbbképzését, és közreműködik a legalkalmasabb gyakornok vagy pályakezdő megtalálásában.

„Kire támaszkodjon egy ilyen szintű intézmény, ha nem arra az oktatási intézményre, ahonnan a legjobb szakemberek elindulnak? Mire megkezdi működését a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, addigra fel kell építenünk a tartalmi elemeket, amihez tisztelettel kérem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának segítségét” – mondta Fekete Péter államtitkár.

Idén hetven éve indult el Magyarországon a felsőfokú könyvtáros képzés, Kiszl Péter szerint az évforduló jó alkalom arra, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a BTK együttműködése kiteljesedjen. „Már négy évvel ezelőtt megindult egy gyakorlati munka, amelynek egyik gyümölcsét szeptember 10-én fogjuk learatni, ugyanis egyik doktoranduszunk disszertációja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ létrehozásának témáját járja körbe információs szempontból" – fogalmazott a Könyvtár-és Információtudományi Intézet igazgatója. Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja óriási előrelépésként értékelte az együttműködést: a hallgatók számára nagyon fontos egy olyan hely, ahol kutatni lehet és ahol álláslehetőség is várja őket.

Forrás: FNC


Korábban

Színészlegendák a digitális archívumban
Kulturális iparágak, kánonok, filterboborékok