Döntős médiajogászok

2018.01.04.
Döntős médiajogászok
A II. helyet szerezte meg az ELTE ÁJK csapata a Monroe E. Prince Media Law Moot Court Competiton zágrábi regionális elődöntőjében, ezzel bejutott a 2018 áprilisában Oxfordban megrendezésre kerülő világdöntőbe.

A 2017/2018-as tanévben immár harmadik alkalommal méretteti meg magát az ELTE ÁJK csapata a leghíresebb médiajogi és szólásszabadsági nemzetközi perbeszédmondó versenyen, melynek oxfordi világdöntőjébe hét regionális válogatón keresztül vezet az út. Magyarország a délkelet-európai elődöntőn indulhatott, így az ELTE ÁJK csapata is a zágrábi versenyre készülhetett fel.

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők, mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam oldaláról. Az írásbeli anyagban leadott érveket lehetett felhasználni a beszédekhez, amelyek előadására 45-45 perc állt a csapatok rendelkezésre. Az előadást egy bírói testület pontozta, melynek három tagja szabadon kérdezhetett az éppen beszédet mondóktól.

A 2017. december 21–23. között megrendezett zágrábi fordulóban kétszer alperesi és kétszer felperesi oldalon versenyzett a csapat, és a verseny végén – egy ponttal lemaradva a győztes University of Belgrade csapatától – a második helyet szerezte meg. A harmadik helyre a házigazda University of Zagreb csapata futott be. A világdöntőre az első három helyezett csapat kvalifikálta magát.

A regionális forduló végeredménye:

  1. University of Belgrade, Faculty of Law - 86 pont
  2. Eötvös Loránd University, Faculty of Law - 85 pont
  3. University of Zagreb, Faculty of Law - 76 pont

A világdöntőre a legjobb 40 csapat részvételével 2018. április 9–13. között kerül majd sor a University of Oxford szervezésében.

A 2017/2018-as zágrábi regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Erdősi Rebeka, Kovács Andrea, Mozsolits András, Szalai Flóra, Tatár Attila. A felkészítő oktató Gosztonyi Gergely adjunktus, akinek munkáját Zanathy Anna PhD-hallgató segíti.

A versenyen való részvétel az Igazságügyi Minisztérium oktatásfejlesztési programja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa támogatásával valósult meg.

Beszámoló a 2016/17-es világdöntőről

Forrás: ELTE ÁJK