Drónrajok létrehozói kapták az ELTE Innovatív Kutatója Díjat

2021.06.30.
Drónrajok létrehozói kapták az ELTE Innovatív Kutatója Díjat
A korábbi évektől eltérően nem egy vagy két kutató, hanem egy egész csapat kapta az elismerést. A 2021-es díjazottak az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékhez kötődő kutatók: Vicsek Tamás, Vásárhelyi Gábor, Balázs Boldizsár és Somorjai Gergő, valamint korábbi munkatársak: Nepusz Tamás, Virágh Csaba és Tarcai Norbert Richárd.

A biológia, fizika és robotika határmezsgyéjén dolgozó kutatók az élőlények csoportos döntéshozatali mechanizmusait vizsgálták, majd ez alapján önszerveződő, egymással kommunikáló drónokat építettek. Ezek az önszerveződő drón hardware és szoftver rendszerek valamilyen módon optimális csoportos viselkedést tudtak mutatni különböző helyzetekben.

A díjazott szellemi alkotás nagyon aktuális és izgalmas területen született. A drónrajok legismertebb felhasználója napjainkban a szórakoztatóipar, mivel nagy számban gyönyörű formációkat hozhatnak létre az égen a tűzijátékot helyettesítve. De a hadiipar, a precíziós mezőgazdaság, a természetvédelem, a katasztrófavédelem, a vagyonvédelem vagy akár a csomag- és utasszállítás területén is alkalmazhatók. A szellemi alkotás hasznosítását egy spin-off vállalkozás végzi.

Az ELTE által 2009-ben alapított Innovatív Kutatói Díj azon kutatók elismerésére hivatott, akiknek innovációs teljesítménye a legkiemelkedőbb volt az előző évben. A díjjal az ELTE szeretné szélesebb közönség előtt erkölcsileg és anyagilag is elismerni azon kutatóit, akik egyetemi kutatómunkájuk eredményeként olyan jelentős szellemi terméket hoztak létre, amelyre az ELTE hasznosítási szerződést kötött egy külső céggel (esetleg már bevételt is realizált), vagy amelyre vonatkozóan egy nagyon ígéretes szabadalmi bejelentést tett. Az Egyetemi Találmányi Testület döntése alapján odaítélt díjat a 2021-es online Innovációs Napon adták át.


Vásárhelyi Gábor az Innovációs Napon

Vásárhelyi Gábor, a Biológiai Fizika Tanszék tudományos főmunkatársa a rendezvényen rövid beszédében felidézte, kutatásuk annak a ténynek a felismerésével kezdődött, hogy a különböző élőlények mozgása univerzális mintázatokat mutat, ezt a Vicsek Tamásról, az ELTE híres professzoráról,  a biológiai kollektív viselkedés tudományterületének egyik legtöbbet hivatkozott tudósáról elnevezett statisztikus fizikai modell írja le, aki 1995-ben az elsők között végzett számítógépes szimulációt a témában, és kutatásaiért 2020-ban a rangos Lars Onsager-díjat is megkapta. A kutatócsoport tagjai aztán mesterséges egyedeket is kezdtek létrehozni, hogy bemutassák: ezekkel az alapelvekkel valóban lehetséges csoportos mozgás. A gyors technikai fejlődés során a kezdeti kishajókat a praktikusabb drónokra cserélték, 2014-ben 10 drónt tudtak egyszerre reptetni, 2020-ban már 60-at. A drónok csoportos mozgásának 3 alapelve van: a rövid hatótávú taszítás, a közepes hatótávú irányillesztés és a nagy hatótávú vonzás. A Collmot Kft. egyetemi spinoff céget 2015-ben ezeknek a tudományos eredményeknek az üzleti hasznosítására hozták létre, azóta is sikeresen működik, az együtt mozgó drónok jelentette látványosságra koncentrálva.

Beszédében Vásárhelyi hangsúlyozta: megtapasztalták, hogy egy új tudományos eredmény önmagában még nem innováció, nagyon sokat kell még hozzátenni, hogy termékként is megállja a helyét. Hálásak az ELTE-nek a támogatásért, az üzleti eredményeket igyekeznek visszaforgatni az egyetemi kutatásba is. „A csoportos mozgással foglalkozó kutatóként jól tudjuk, hogy a csapat mindig több, mint az egyedek összessége, ezért nagyon jó érzés, hogy a díjat idén nem egy személy, hanem egy egész kutatócsoport nyerte el” – fejtette ki.

ÉLETRAJZOK

Vicsek Tamás az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének emeritus professzora. Az elmúlt 40 évben kiemelkedő kutatásokat végzett az alábbi területeken: aggregációs jelenségek, fraktálnövekedés, mintázatképződés, kooperatív biológiai és technológiai rendszerek (baktériumtelepek, sejttenyészetek, rajzás), modellezése és kísérleti vizsgálata valamint komplex hálózatok struktúrája és dinamikája. Pályája során számos jelentős díjjal ismerték el munkásságát (pl. Széchenyi, Prima Primissima, APS Onsager), 2013-ban az ELTE Innovatív Kutatója Díjat is elnyerte. Több egyetemen volt vendégkutató ill. vendégprofesszor, köztük az Emory a Yale és a Notre Dame-i Egyetemeken. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az Amerikai Fizikai Társaság tiszteleti tagja. Munkái a legnevesebb nemzetközi lapokban jelentek meg, és ezekre több, mint 30000 független hivatkozás jelent meg. Eredményeiről interjúkat készítettek vele külföldi és hazai TV társaságok (pl. CNN, BBC, Discovery, MTV).

Vásárhelyi Gábor diplomáját mérnök-fizikus szakon, PhD fokozatát info-bionikából szerezte. Tudományos munkatársa volt az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetnek, az ELTE Biológiai Fizika Tanszéknek, valamint az MTA Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportnak. 2007-2009-ig a mesterséges tapintásérzékelő rendszerek forgalmazását végző (TactoLogic Kft.) műszaki vezetője. Az ELTE-n 2009 óta a Biológiai Fizika Tanszék robotikai laborjának vezetője. 2015-től a csoportos robotikával foglalkozó egyetemi spin-off, a CollMot Kft. ügyvezetője. Fő kutatási irányai jelenleg az élőlények és robotok csoportos mozgása és csoportos döntéshozatali mechanizmusai köré szerveződnek. Tudományos munkáját 2007-ben Prima Junior Díjjal, 2013-ban Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjjal, 2015-ben a Bolyai Posztdoktori Ösztöndíjjal jutalmazták.

Balázs Boldizsár diplomáját 2016-ban a táguló univerzum fizikájának tanulmányozásával, míg PhD fokozatát 2021-ben a madarak csoportos rajmozgásának elemzésével szerezte az ELTE-n. Kutatási területe: kollektív mozgás, kollektív viselkedés, kollektív intelligencia, elméleti biológia, hierarchikus hálózatok. Volt vendégkutató a berlini Humboldt Egyetemen. 2019-ben elnyerte az R. Scott Kretchmar Student Essay Awardot. Jelenleg az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszék tudományos segédmunkatársa.

Somorjai Gergő a BME Gépészmérnöki karán végzett géptervező szakon, emellett 18 éves kora óta foglalkozik rádió távirányítású jármű modellek építésével, tervezésével, irányításával. 2012-től kezdett dolgozni az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén, ahol a fizikai kísérletek elvégzéséhez szükséges berendezések, többek közt kvadkopter típusú repülő robotok (közismertebb nevén: drónok) tervezésével és gyártásával foglalkozott. Később az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának is a tagja lett. 2015-ben társalapítója, és a mai napig aktív munkatársa a CollMot Robotikai Kutató-Fejlesztő Kft.-nek, amely az akadémiai munka során felhalmozott, drónokkal kapcsolatos tudás üzleti hasznosítását tűzte ki céljául.

Nepusz Tamás diplomáját 2005-ben műszaki informatika szakon, PhD fokozatát pedig az Informatikai Tudományok Doktori Iskolában szerezte. Disszertációját a komplex hálózatok és az adatbányászat témakörben írta. 2003-2004-ben Köztársasági Ösztöndíjat kapott, majd 2005-ben Pro Scientia aranyérmet nyert a tudományos alkotómunkája elismeréseként. Tudományos segédmunkatársként dolgozott az Egyesült Királyságban a Kingston Egyetemen, majd az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben. Posztdoktori ösztöndíjat kapott a University of Londonban. 2010-2013 között az ELTE Biológiai Fizikai Tanszék tudományos munkatársaként dolgozott, majd 2011-től a Sixdegrees Informatikai Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója és 2015-től a CollMot Kft. spin-off vállalkozás informatikai vezetője. Tudományos érdeklődési köre: a komplex hálózatok, a mesterséges intelligencia, az adatbányászat, a véletlen gráfmodellek, a deklaratív és funkcionális programozás, a játékelmélet és a statisztika.

Virágh Csaba fizikus diplomáját 2013-ban, majd PhD fokozatát 2016-ban az ELTE-n szerezte meg. Diplomamunkáját a repülő robotok és a kollektív viselkedés, disszertációját pedig a kollektív mozgás számítógépes szimulációjáról írta. 2009-2016 között az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén dolgozott tudományos segédmunkatársként, majd a Morgan Stanley Hungary Analytics Kft. munkatársa. Tudományos érdeklődési területe: drónok csoportos mozgása, kollektív viselkedés, kollektív célkövetés, szimulációs modellek.

Tarcai Norbert 2010-ben szerezte meg bachelor diplomáját az ELTE-n fizikus szakon, szakdolgozatát a kollektív viselkedés témakörében írta. 2010-2015 között technikusként és fejlesztőként dolgozott az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén, ahol részt vett a 3D robotraj projektben. Ezt követően repüléstechnikai mérnökként dolgozott a C3S Electronics Development LLC-nél. Jelenleg a BlackRock munkatársa, valamint az Ephemersys LLC társalapítója és technológiai vezetője.

Borítókép: Borhy László rektor, Darázs Lénárd általános rektorhelyettes, Kacskovics Imre, a TTK dékánja, Vásárhelyi Gábor, Virágh Csaba és Somorjai Gergő díjazottak (balról jobbra) a díjátadón.