Drónrajokból fényszobrok

2018.09.07.
Drónrajokból fényszobrok
Már megtekinthető az Óbudai Társaskörben az a kiállítás, amelyen Előd Ágnes szobrászművész lebegő szoborkülönlegességeinek fénykép- és videó-dokumentációi láthatók. Az alakjukat változtatni tudó, fényes szobrok az ELTE Fizika Tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics beszélő drónjainak segítségével jöttek létre. A kiállítást Vicsek Tamás nyitotta meg.

Vicsek Tamás, az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének professor emeritusa nyitotta meg Előd Ágnes Drónos szobrok című, a szobrászat új dimenziójába kalauzoló kiállítását 2018. szeptember 4-én.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem új interfészekkel és interaktív technikákkal foglalkozó művésztanára 2016 óta készít alakjukat változtatni tudó, lebegő szobrokat. A mozgó szobrok fényforrásai az ELTE Fizika Tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics rajban repülő drónjaira vannak felszerelve, pályájukat a szobrász 3D-s animációi vezérlik.

„Kétféle módon készítem a szobrokat: az első típus esetében a formák változása élőben követhető, a második szabad szemmel nem felismerhető, de hosszú expozíciós idővel fotózva egy térrajzot ad ki. A technológiából adódóan a szobrok mérete igen nagy, 100-200 méter átmérőjű pályán mozognak. Ezért az együttes bemutatásukra csak úgy van lehetőség, ha videó-dokumentációként vagy print formájában állítjuk ki őket” – hangsúlyozta Előd Ágnes egy vele készült interjúban.

A kiállított fényszobrok a robotika csoport szabad téren is jól látható, drónokkal készült alkotásai. A csapat jelenleg 50 drónnal készít fényinstallációkat.

"Hogy mi akár több száz méter nagyságrendű térben olyan mozgásokat tudunk drónok egész csapatával előállítani, amelyek szoborként is értelmezhetőek, számomra rendkívül izgalmas gondolat volt, örömmel vállaltuk az együttműködést" – mondta Vicsek Tamás a megnyitójában.

Előd Ágnes és a robotikusok drónflottája a nagyközönség előtt az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékon mutatkozott be, amikor a világító drónok összehangolt repülésének eredményeként kirajzolódott az égen a csodaszarvas, a kereszt és a szent korona.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Megtekinthető: hétfő kivételével naponta 15 és 19 óra között az Óbudai Társaskörben (1036 Budapest, Kiskorona utca 7.)

Fotó: Pixabay/Propeller