Egyedülálló kutatások az ELTE FIEK-ben

2019.09.16.
Egyedülálló kutatások az ELTE FIEK-ben
Egyetemünkön közel 70-en vesznek részt az ELTE Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának munkájában. A program nyújtotta lehetőségekről Mátyási Barbara és Szikora Bence PhD-hallgatók beszéltek.

A nemrég félidejéhez érkezett program a kezdetektől, 2017 óta támogatja a két PhD-hallgató munkáját, mindketten a disszertációjukhoz kapcsolódó kutatási témákkal és kísérletekkel foglalkoznak. A FIEK fontos célkitűzése, hogy megoldást nyújtson a kutatói utánpótlás kérdésének megoldására és a tehetséges hallgatóknak valódi alternatívát nyújtson az ELTE-n belüli, nemzetközi kutatásokra.

Mátyási Barbara témavezetője Vellainé Takács Krisztina habilitált egyetemi docens, az Embertani Tanszék tanszékvezetője. A kutatócsoport egy potenciális biomarker (NMH23-H1 fehérje) vizsgálatával foglalkozik:

a fehérje azért is rendkívül fontos, mert ez volt az elsőként leírt tumoráttétet gátló fehérje

a szakirodalom szerint. A kutatók tumoros megbetegedésben szenvedő páciensek vérszérumában vizsgálják a NM23-H1 szintet, valamint a fehérje sejten kívüli szerepével is foglalkoznak, így keresnek potenciális biomarkereket.

A klinikai diagnosztizálás szempontjából elengedhetetlen kutatásokat az ELTE Embertani Tanszékén, a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében (Sebestyén Annával együttműködve), valamint Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetében (Buzás Edittel együttműködve) végzik. A FIEK projekt egyik kiemelt célja az is, hogy az egyetemi kollaborációkat elősegítse: Takács Krisztina csoportja szoros kapcsolatban áll az ELTE Anatómiai, Sejt- és Fejlődésbiológia Tanszékével is.

Szikora Bence Kacskovics Imre professzor, az Immunológia Tanszék vezetőjének kutatócsoportjához csatlakozott. A FIEK vezetőjének csoportja a rheumatoid arthritis – egy autoimmun kórkép – jobb megértését tűzte ki célul, valamint azt, hogy a bioinformatikai elemzések segítségével

létrehoznak egy biomarkert, amely a jövőben időben jelezheti, kinél alakulhat ki a súlyos betegség.

A munka során folyamatosan figyelik a nemzetközi szakirodalmat, így kiderült, hogy a kezdetben kialakított metodikán változtatniuk kell. Figyelemreméltó, hogy az elmúlt két év tapasztalatai alapján egy teljesen új kutatás is körvonalazódik, egyfajta daganatos megbetegedésben (myeloma multiplex) szenvedő betegek monitorozása is zajlik a projektben.

A FIEK-kutatócsoportokban számtalan egyetemi és külső együttműködés valósul meg: a Kacskovics-csoport például a Dél-pesti Centrum Kórházból és a Honvédkórházból érkező vérmintákkal dolgozik.

A fiatal kutatók számára kiemelt jelentőségű, hogy a programban nemzetközi tapasztalattal gazdagodhatnak, valamint lehetőségük nyílik arra is, hogy kapcsolatrendszerüket bővítsék, Mátyási Barbara például idén ősszel egy franciaországi konferencián vesz részt. Szikora Bence hangsúlyozta: „Nagyon jó részt venni a különböző kutatócsoportok közös megbeszélésein, ahol bepillantást nyerhetünk egymás munkájába, illetve segítséget is kaphatunk az esetlegesen felmerült nehézségek megoldására. Ezen felül az az elgondolás és irányvonal is meghatározó, amelyet a FIEK képvisel.”

Forrás: ELTE FIEK