Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium 4.

2019.04.30.
Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium 4.
A nagy sikerre való tekintettel 2019. április 25-én tartotta az ELTE Alumni Központ a negyedik Planetáriumi sétát. Az eseményre ismét hamar beteltek a helyek.

Gyalai Zsófia az Alumni Központ munkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a szót Dr. Belucz Bernadettnek, a Csillagászati Tanszék tudományos munkatársának. Ez alkalommal az archeoasztrológia területéről hallhattak előadást a jelenlévők. Az előadás témája a Nebrai csillagkorong volt. Ez a lelet feltételezhetően az emberiség legrégebbi égboltábrázolása. 1999-ben találták meg és a század egyik legértékesebb régészeti leletének tekinthető, hiszen Kr.e. 1600 körül készíthették.

Megszerzésének története viszontagságos volt, ugyanis kincsvadászok találtak rá, ők próbálták értékesíteni a feketepiacon. 2003-ban, hosszas keresés után jutott végül kutatók kezekbe, ekkor kezdődhettek meg a vizsgálatok, hogy pontosan honnan és mely korból származik, illetve, hogy egyáltalán eredeti-e. Ugyanis eppen amiatt, hogy kincsvadászok találtak rá, a lelet eredetisége kérdésessé vált. A kincsvadászok büntetésük enyhítése érdekében megmutatták, hogy honnan szárzmazik a korong, így a feltárás is kezdetét vette 2005-ben. 

Magán a korongon találhatóak csillagok, szoláris ívek, egy hajó, illetve egy arany sarló, mellette egy arany koronggal.  A korongon található kép ábrázolását illetően is sok kérdés merül fel. Egyes feltételezések szerint a korong a nap, mások szerint pedig a hold. Érdekesség, hogy feltehetően a csillagok nem valódi csillagképeket mutatnak, egyedül a Plejádok találhatóak meg a korongon. Az égi hajó később kerülhetett fel a korongra, ezzel a túlvilági életet szimbolizálva.

Az előadást a planetáriumi vetítés követte, ahol a Csillagos égbolt titkai című programot nézhették meg a jelenlévők.

A félév utolsó Planetáriumi sétája 2019. május 2-án lesz. Ezúton is köszönjük a Csillagászati Tanszék közreműködését  a program megszervezésében.

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium 4.

Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium 4.

0

/

0

0

/

0