Hírek, felhívások (archívum)

Az Egyetem megnyitja kapuit

2017.05.29.
Az Egyetem megnyitja kapuit
Az ELTE Alumni Központ újabb sorozatot indított útjára az Egyetem megnyitja kapuit címmel, melynek keretében az érdeklődők az Egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg. Első alkalommal az Egyetemi Könyvtárba látogattunk: az első nagy sikerű sétáról recenzió olvasható. A sorozat további állomásainak alakulását programsorozataink általános összefoglalójában követheti.

A Királyi Magyar Tudományegyetem 1777-ben költözött Nagyszombatból Budára, majd 1784-ben Pestre. A Pestre költözés után 1805-től az egykori pálos kolostor helyén működött az Egyetem: ezt 1890-ben lebontották, majd 1900-ban avatták fel a mai neobarokk palotát, mely jelenleg is az ELTE főépületeként működik az Egyetem tér 1-3. szám alatt. Közvetlenül mellette, a Szerb utcában találjuk a Rektori Kabinet és a Kancellária háromudvaros barokk épületegyüttesét, mely egykor a pesti klarisszák kolostora volt.

A kiegyezés után (1867) intenzív fejlődés indult meg: több új épületet emeltek – már kizárólag az Egyetem számára. Ekkor készült el például az Egyetemi Könyvtár (1876), ahová az eredeti jezsuita könyvtár több évszázados gyűjteménye is került. 1809-ben nyílt meg az ELTE Füvészkertje a mai Trefort kert helyén (ez Közép-Európa egyik legrégebbi botanikus kertje), ahonnan 1847-ben költözött az Illés utcába, ahol – ugyan kisebb területen, mint akkor – ma is található. A 19. század közepén épült fel a Trefort kerti campus (itt ma például külön érdekesség a „Jel a kertben” emlékmű vagy a híres XI-es tanterem), majd a század végén megnyitotta kapuit az Eötvös Collegium is. Miután az egyetemet a Várból Pestre költözették, 1805-től a mai Egyetem téren álló pálos kolostor épületében működött egészen 1890-ig, amikor a kolostor helyén egy teljesen új épületet emeltek. Elsőként aneoreneszánsz Szerb utcai rész készült el, majd a főépületaz árkádos palota, amely a barokk egyetemi templomhoz csatlakozik és stílusában is illeszkedik ahhoz. Ma az Állam- és Jogtudományi Kar tanszékei, valamint az ELTE vezetése működnek itt.

Az épületek tehát évszázados múltra tekintenek vissza, és olyan rejtett kincseket találhatunk bennük, mint az Ásványtár- és kőzettárat, amely 1777-ben került Budára az Egyetem költözésekor, ma pedig a Lágymányosi Campuson található, az eredeti tároló szekrényekben. Itt található még az ELTE Biológiai és Paleontológiai Gyűjteménye, valamint az a tizenhárom részből álló szoborpark is, amely a Gömbaulában található és főként híres fizikusokat és vegyészeket ábrázol. Ilyen rejtett kincs még a Trefort kertben található néhai Csillagvizsgáló vagy a Numizmatikai Gyűjtemény, amely 1753 óta az Egyetem tulajdonában van. A Természettudományi Kar 1998-ban költözött mai épületébe, és már akkor kész volt a terv egy csillagvizsgáló létrehozására. 1997-ben, amikor átadták az épületet, költségvetési okok miatt még sem a Planetáriumot, sem a csillagvizsgálót nem tudták kialakítani. 2004-ben végül az utóbbi elkészült, ám a planetárium létrejöttére még 2011-ig várni kellett.

A Városligetben – kicsit távolabb a belvárostól – találjuk az ELTE egyik gyakorlóiskoláját, a Radnóti Miklós Gimnáziumot. Az épületet Lajta Béla tervezte, a kivitelezés 1913-ban indult: az izraelita fiú – és lánygimnázium végül 1931-ben nyitott meg. Az épületet art deco téglaornamentika, valamint gazdag keleti és magyaros motívumok díszítik.

Másfél órásra tervezett sétáink során ezekből a történelmi jelentőségű épületekből, lenyűgöző helyszínekből válogatunk.

Az Alumni Központ új sorozatának célja, hogy az Egyetem alumnusai számára – kari hovatartozástól függetlenül és minden korosztálynak – értéket jelentő programot tudjon nyújtani, dolgozóbarát, esti időpontokban. Az épületlátogatások időpontjairól részletes tájékoztatást küldünk hírleveleinkben, valamint figyeljék a honlapot és a Facebook oldalunkat is!

További információk olvashatók az Egyetem történetéről a következő kiadványokban:

Az Egyetem történetének rövid áttekintése (1635-1950)
Szögi László: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története képekben

Alumni
Facebook