Egyetemes tervezés az oktatásban - Gyakorlatok a tanulás maximalizálására mindenki számára

Dr. Fazekas-Vinkovits Ágnes Sarolta "Drop-In Session" előadása

2023.08.16.
Egyetemes tervezés az oktatásban - Gyakorlatok a tanulás maximalizálására mindenki számára
2023. július 12-én tartotta meg előadását Dr. Fazekas-Vinkovits Ágnes Sarolta, az ELTE BGGYK Fogyatékosság és Társadalmi Részvétel Intézet adjunktusa, az Oktatásfejlesztési és Tehetséggondozási Osztály által szervezett "Drop-In Session - Miniképzés egy kávé mellett?" sorozat keretében. Az előadás az inkluzív oktatási és tanulási környezet kialakításának lehetőségeiről, az egyetemes tervezés fontosságáról, illetve a bevonódást segítő szükségletfelmérő eljárások bemutatásáról szólt. Az előadás anyagai és a hangfelvétel mellett szeretettel ajánljuk figyelmükbe az oktató hozzájárulásával közzétett szükségletfelmérő kérdőívet is.

Absztrakt

A sokszínűség, a méltányosság és a befogadás továbbra is nagyon eltérő módon épül be a felsőoktatási intézmények struktúrájába, politikájába és gyakorlatába világszerte. A befogadás a CHARM-EU egyik alapértéke. Az előadás rávilágít arra miért fontos, hogy a 21. századi felsőoktatás befogadó és innovatív és releváns maradjon, valamint konkrétan ismertetetésre kerülnek a hozzáférést és részvételt támogató inklúziós intézkedések, konkrétan a felvételi eljárás és a mesterképzés során alkalmazott szükségletfelmérés. Az Egyetemes Tervezés (Fazekas, 2018) inkluzív oktatási és tanulási környezet kialakítása nem csupán egy célcsoport, hanem a hallgatók lehető legszélesebb köre számára előnyös. 

Fazekas Á. S. (2018). Felsőoktatáshoz történő hozzáférés és a felsőoktatásban való részvétel vizsgálata a fogyatékossággal élő személyek vonatkozásában. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Társadalomtudományi Kar, Szociológia Doktori Iskola, Szociálpolitikai program. https://edit.elte.hu/xmlui/handle/10831/44521
Az előadó elérhetősége és ORCID oldala: fazekas.agnes.sarolta@barczi.elte.huhttps://orcid.org/0000-0002-7460-2077 

Az előadás során említett további források:

Gyakorlati példa:

Ezúton is köszönjük még egyszer Dr. Fazekas-Vinkovits Ágnes Sarolta előadását és hozzájárulását a kérdőív megosztására. Korábbi cikkünket az egyetemes tervezés témában az alábbi linken olvashatják.