Egyetemi ombudsman kinevezését tervezi az ELTE

2017.03.22.
Egyetemi ombudsman kinevezését tervezi az ELTE
A 2015-ben elfogadott Erőszak-megelőzési koncepció, majd a 2016-ban az egyetem hallgatói körében végzett reprezentatív kutatást követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetése az egyetem szervezetén belül egy független egyetemi ombudsmani pozíció létrehozását tervezi.

A közelmúltban az Eötvös Loránd Tudományegyetem is szembesült azzal, hogy a megszokott intézményi struktúrák és eljárások sok esetben elégtelennek bizonyulnak ahhoz, hogy adekvát válaszokat kínáljanak a legsúlyosabb társadalmi kihívásokra: ezek közül a fokozott pszichés terhelés, a szociális háttér bizonytalansága, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, az előítéletesség, a szexizmus és különböző erőszak-cselekmények emelhetők ki.

Az ELTE a 2015 júniusában elfogadott Erőszak-megelőzési koncepciójában fogalmazta meg azokat a stratégiai lépéseket, amelyek hosszú távon az erőszak minden formáját határozottan elutasító, a nemek egyenlőségét valló, befogadó és toleráns egyetemi környezet kialakításához és fenntartásához vezetnek. A tervezési folyamat egyik fontos eleme volt 2016-ban az ELTE hallgatói körében, reprezentatív mintán lefolytatott kutatás, amely előítéletességgel, szexizmussal kapcsolatos attitűdöket és tapasztalatokat vizsgált és e jelenségek kontextusban történő értékelésének lehetőségét kínálja.

Következő lépésként az ELTE vezetése az egyetem szervezetén belül egy független egyetemi ombudsmani pozíció létrehozását tervezi. „Fontos számunkra, hogy az egyetem értékalapon működjön, minden egyetemi polgár biztonságban érezze magát, hatékonyan tudjuk orvosolni az esetleges panaszokat, és ne adjunk teret semmiféle hatalmi visszaélésnek, a méltóság sérelmének, szexuális zaklatásnak vagy bármiféle erőszaknak”, fogalmaz Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa. „Szeretnénk elérhetővé tenni minden egyetemi polgár számára, hogy ha úgy érzi, bármilyen aspektusból sérelem érte, akkor legyen egy hely, ahová fordulhat, ami segítséget nyújt, vagy továbbirányít a megfelelő szakismerettel és beavatkozási lehetőséggel rendelkező fórumhoz.”

A kezdeményezést támogatja Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is: „A nagyszerű egyetemi vizsgálat azért kiemelkedő számomra, mert rávilágít, hogy maguk a megkérdezett hallgatók mondják azt, hiányzik egy intézmény a meglévők közül, ahová bizalommal fordulhatnak, ha bajba kerülnek”. A biztos felidézte: „Az egyetemi ombusman rendszer létrehozásának előzménye az újkori felsőoktatási történelem egyik kiemelt jelentőségű ügye, a gólyatábori erőszak, amire az ELTE-nek reagálnia kellett, és nagyon korrekten, profi módon meg is tette. Nem próbálta elkendőzni a bajt, másra hárítani a felelősséget, hanem szembenézett azzal, hogy tennie kell valamit.”

Az egyetemi ombudsmannal kapcsolatos részletes tájékoztató az ELTE honlapján található.