Egyetértés és rivalizálás

Egyetértés és rivalizálás
06/27

2022. június 27. 18:00

online

06/27

2022. június 27. 18:00 -

online


Dunay Pál, a TáTK docense tart angol nyelvű előadást Kelet-Közép-Európáról az ELTE Alumni Academy „What’s new in science?” sorozatában.

A Nemzetközi Alumni Tagozat „What’s new in science?” rendezvénysorozata keretében angol nyelvű tudománynépszerűsítő előadások hangzanak el. Az idei évad előadásai tematikájukban a CENTRAL Network aktuális témájához („Közép-Európa: ami összeköt és ami megoszt”) kapcsolódnak.

A politikai földrajz mindig is változékony volt, és az is marad. Szomszédos államok között változatosak lehetnek a kapcsolatok, a közelség mindössze ezek intenzitására ad garanciát. Így van ez Kelet-Közép-Európában is. A térség, amelyet Tomas Masaryk, Csehszlovákia első köztársasági elnöke "Köztes-Európá"-nak (Zwischeneuropa) nevezett, már nem tartozik szuverenitások összeolvadásával egyik vagy másik birodalomhoz, de az elmúlt jó egy évszázadban különféle nagyhatalmak befolyása alatt állt. Ez helyük újbóli megtalálását tette szükségessé a nemzetközi kapcsolatokban. Ezért is van szükség az ún. Visegrádi Csoport bemutatására, amelyről az előadásban szó lesz..

Dunay Pál 1982-ben az ELTE ÁJK-n végzett, majd a Nemzetközi Jog Tanszékén volt tudományos ösztöndíjas, később adjunktus. 2001-ben az akkori Közgazdasági és Államigazgatási Egyetemen szerzett PhD-fokozatot. 2016-ban habilitált szociológiából az ELTE Társadalomtudományi Karán, ahol 2008 óta tanít a Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetében. Időközben dolgozott 15 évet a Genfi Biztonságpolitikai Központban, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézetben, volt az EBESZ Akadémia Igazgatója Kirgizisztánban, 2016 óta pedig a George C. Marshall Európai Biztonsági Kutatások Központjában a NATO és az európai biztonsági kérdések professzora Garmisch-Partenkirchenben.

A CENTRAL Network öt közép-európai egyetem, a prágai Károly Egyetem, a Varsói Egyetem, a Bécsi Egyetem, az ELTE és a berlini Humboldt Egyetem összefogásában alakult meg 2014-ben. Az együttműködés keretében változatos kutatási és ismeretterjesztő tevékenységek zajlanak. Törekvésésének köszönhetően Európában és Európán kívül is nagyobb szerepet kap a közép- és kelet-európai régió tudományos diskurzusa.

Regisztráció