Élen a QS regionális rangsorában

2021.12.16.
Élen a QS regionális rangsorában
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a feltörekvő országok egyetemeinek összesített listáján a 26. helyen végzett, ezzel az eredménnyel ismét a legfelső 6 százalékba tartozik. A magyar egyetemek között továbbra is őrzi vezető helyét.

A Quacquarelli Symonds (QS) ismét elkészítette a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő egyetemi rangsorát. A 2022-es lista összesen 450 felsőoktatási intézményt hasonlított össze a közép- és kelet-európai, illetve a közép-ázsiai régióból.

Egyetemünk az összesített lista 26. helyén végzett, ezzel a legjobb eredményt érte el a magyar egyetemek között, és ismét a legfelső 6 százalékba tartozik: a régiós átlagnál 193 százalékkal, a magyarországi átlagnál csaknem 97 százalékkal teljesített jobban. 

Magyarországról összesen 16 intézmény szerepel a rangsorban, az ELTE után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem holtversenyben a 29. helyen áll, majd a Debreceni Egyetem (40.), a Pécsi Tudományegyetem (60.), a Corvinus (68.), a Pannon Egyetem (106.), a Szent István Egyetem (110.), a Miskolci Egyetem (140.), a győri Széchenyi István Egyetem (150.), az Óbudai Egyetem (186.) következik. Ezután a lista már csak kategóriákat említ, így a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a 231–240., a Soproni Egyetem a 251–300., az Eszterházy Károly Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem a 301–350., míg a Károli Gáspár Református Egyetem a 351–400-as kategóriába került.

A rangsor a tavalyi 400 után idén már 450 felsőoktatási intézményt értékelt összesen 10 indikátor alapján, ezeket az összesített eredmények megállapításánál különböző súlyozással veszik figyelembe. Az indikátorok között szerepel az akadémiai és a munkáltatói hírnév, az oktatók és hallgatók aránya, valamint a publikációk és hivatkozások száma. Számításba veszik még a PhD-fokozattal rendelkező oktatók arányát, a webes befolyást, valamint a külföldi oktatók és hallgatók arányát. A felmérés módszertanáról itt olvashat bővebben.

A 2022-es regionális QS rangsorba Oroszországból és Törökországból került be a legtöbb felsőoktatási intézmény, a dobogóra sorrendben a Lomonoszov Egyetem, a prágai Károly Egyetem és a Szentpétervári Egyetem állhatott fel. A részletes eredmények a QS honlapján találhatók, az ELTE pozíciójáról a hazai és nemzetközi rangsorokban pedig ebben az összefoglalóban olvashat.