Elindult a ClimEx-PE fenntarthatósági projekt

2024.05.06.
Elindult a ClimEx-PE fenntarthatósági projekt
Nyitóértekezletet tartottak az Európai Unió Water4All 2022 partnerségi felhívásában támogatott projektek Madridban, ahol az ELTE-s vezetésű multudiszciplináris program is bemutatkozott. A ClimEx-PE  kutatói ezután a Muga-medencébe utaztak, ahol terepbejárással megkezdték a munkát.  

A nyertes pályázók április 23–24. között Madridban találkoztak a munka követéséért felelős Agencia Estatal de Investigación (AEI) szervezésében, az eseményen megjelentek a szakmai munka monitorozásáért felelős szakértők, a tématerülettel foglalkozó EU-képviselők és a Water4All megvalósításában részt vevő szervezetek munkatársai is. 

Az értekezlet megnyitóján ismertették a finanszírozott projektek nyomon követését szolgáló követelményeket és határidőket, majd sorban bemutatkoztak a nyertes projektek, köztük az ELTE vezetésével április 1-jén elindult ClimEx-PE. A kutatócsoport olyan természetalapú megoldáson kezdett el dolgozni, amely hozzájárul a szélsőséges éghajlati események hatásainak mérsékléséhez és a vízkészletek biztosításához. Mint a pályázatról Mádlné Szőnyi Judit projektvezető elmondta, kutatásuk formabontó módon kapcsolja össze a felszínalatti vízáramlási rendszerek ismeretét, a célzott felszínalatti vízutánpótlást és a társadalom kutatásba történő bevonását. A várható eredmény kiemelt jelentőségű a szélsőséges éghajlati események mérséklésében, ezáltal hozzájárulhat az emberiség és az ökoszisztémák megfelelő vízellátásának biztosításához. 

Mádlné Szőnyi Judit 

A kétnapos programon a jelenlévők irányított hálózatépítési modulon is részt vettek, amely az együttműködési lehetőségeket tárta fel, illetve segítette a felmerült igények azonosítását és a szinergiák felismerését. Emellett előadásokat hallgattak meg az adatkezelésről, a kutatások során felmerülő etikai kérdésekről és a vizes témájú Horizon Europe felhívásokról. Az esemény az AEI képviselőinek összefoglalójával zárult.  

A ClimEx-PE kutatói már másnap munkához láttak, a Barcelonai Egyetem (UB) munkatársainak szervezésében ellátogattak a Muga-medence (Spanyolország) mintaterületre. A terepbejárás során az UB kutatói ismertették a terület geológiai, hidrogeológiai, meteorológiai és földrajzi viszonyait, beszámoltak a területen jelentkező vízhiányból adódó problémákról, és javaslatot is tettek a megoldásra. A kutatók végigjárták a víz útját egy szennyvíztisztító teleptől a vizes élőhelyig, majd Mádlné Szőnyi Judit vezetésével megtárgyalták, hogyan lehetne a területre adaptálni az ELTE-csoport koncepcióját.

Pillanatkép a terepbejárásról

A ClimEx-PE multidiszciplináris projekt megvalósításában a Természettudományi Kar (TTK) mellett a Pedagógiai és Pszichológiai Kara (PPK), a Bölcsészettudományi Kar (BTK) és az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) kutatói is részt vesznek. A projekt vezető kutatói: Mádlné Szőnyi Judit (TTK), Zentainé Czauner Brigitta (TTK), Gyuris Ferenc (TTK), Hoffmann István (ÁJK), Velich Andrea (BTK) és Varga Attila (PPK).

A címlapon a ClimEx-PE projekt képviselői a nyitórendezvényen (balról jobbra: Erhardt Ildikó, Mádlné Szőnyi Judit, Tóth Ádám)