Elindult az Eötvös Kerékpáros Expedíció a Dolomitokba

2023.08.09.
Elindult az Eötvös Kerékpáros Expedíció a Dolomitokba
Augusztus 9-én az ELTE Egyetem téri épülete előtt búcsúztatták az ELTE-BEAC szervezésében Budapestről az Eötvös-csúcs alatti Misurina-tóig pedálozó csapatot. 

Az ELTE-BEAC Eötvös Loránd születésének 175. évfordulója alkalmából, a tudós-politikus kivételes sportteljesítményét megismételve kerékpáros expedíciót szervezett Budapestről a Dolomitokba. A túra a főváros szívéből, az ELTE főépületétől indulva a Balaton mellett halad el, a festői Dráva mentén éri el az olasz Alpokat, és a tudósról elnevezett hegycsúcs (Cima Eötvös) alatt  ér véget.

Anno Eötvös Loránd lányaival, Ilonával és Rolandával együtt tekerve tette meg az utat, de az anyai haragot elkerülendő Székesfehérvárig vonattal mentek, és csak ott szálltak át a kerékpárokra. A teljes táv 700 kilométer, a várható szintemelkedés 4000 méter, amit a terv szerint mindössze 5 nap alatt kell teljesíteni. A kevésbé sportos tekerést kedvelőknek a szervezők egy nyolcnaposra tervezett túrát is összeállítottak, amely szintén a napokban indul. 

A 11 fős csapat magját a BEAC sportolói és az ELTE alumnusai alkotják, de érkezett kerékpáros a Semmelweis Egyetem képviseletében is. Az Egyetem téri rajtünnepség résztvevőit Székely Mózes, az expedíció vezetője, az ELTE PPK tudományos főmunkatársa üdvözölte.

Eötvös Loránd amellett, hogy feltaláló, egyetemvezető, később miniszter is volt, elképesztő sportteljesítményeket ért el; példát mutatott nemcsak a hallgatóknak, de a társadalomnak is. Ezt a szellemiséget hivatott felidézni a tiszteletére szervezett expedíció is – fogalmazott beszédében Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja. 

Zsolnai Anikó, a sporttudományi képzéseket is folytató Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánja szintén Eötvös sokoldalú tehetségére és kiváló eredményeire hívta fel a figyelmet, a tudós emberi kvalitásai sportteljesítményeiben is tetten érhetők – mondta.  

"Eötvös 50 évesen hozta létre a most 125 éves BEAC-ot, az expedícióval emellett arra is emlékezünk, hogy 38 éven át minden nyarat a Dolomitokban töltött, hol egyedül, hol lányaival – idézte fel Eötvös életútját Szarka László, az Eötvös175 megemlékezést koordináló testület elnöke. – Őrizzük és tartsuk elevenen a magyar báró és lányai emlékét!" – tette hozzá az akadémikus.

A rövid ünnepség zárásaként Simon Gábor, a BEAC igazgatója és Szalay Krisztián sportügyekért felelős rektori biztos adta meg az expedíciónak a rajtjelet.

II. Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció - rajtünnepség

II. Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció - rajtünnepség

0

/

0

0

/

0