Elkezdődött az Egyetem 388. tanéve

2022.09.09.
Elkezdődött az Egyetem 388. tanéve
A Szenátus ünnepi közgyűlését Borhy László rektor nyitotta meg, majd György László innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket. A hagyományoknak megfelelően átadták az egyetemi kitüntetéseket is.

A Szenátus ünnepi közgyűlését 2022. szeptember 9-én az Egyetem dísztermében tartották. Az ünnepségen az egyetem vezetői, munkatársai és hallgatói mellett állami vezetők, diplomaták és más hazai egyetemek vezetői is megjelentek. 

A 2021/2022-es tanévben az Egyetem a járvány és az ukrajnai válsághelyzet ellenére is elismerésre méltó eredményeket ért el, ami nagy mértékben köszönhető motivált oktatói gárdájának és a kiváló hallgatóságnak – mondta Borhy László tanévnyitó beszédében. A nehézségek idején tanúsított példaértékű összefogás nemzetközi szinten is elismerést váltott ki, a folyamatos és felelősségteljes munkát pedig az Egyetem idén is kimagasló teljesítménye  tükrözi.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az elmúlt tanévben is sikerrel szerepelt a Tématerületi Kiválósági Program, az Új Nemzeti Kiválósági Program vagy a Kooperatív Doktori Program pályázatain, ezáltal újabb lehetőséget kapott arra, hogy fejlessze a társadalom számára hasznos tudományos kutatásait, építse nemzetközi kapcsolatait, fiatal kutatóinak életpályát adjon. A minőségi oktatás és kutatás folytonosságát az Egyetem a kiváló teljesítmények és a tehetséges fiatalok támogatásával is igyekszik biztosítani: 2022 újdonsága volt e tekintetben az Egyetemi Kiválósági Alap létrejötte, amelynek keretében már eddig 330 millió Ft támogatást kapott közel 100 oktató és kutató. Őket segíti az új Folyóiratfejlesztési Alap is, amelynek segítségével az egyetemhez kötődő folyóiratok nemzetközi adatbázisokba kerülhetnek be. A publikációs teljesítménynek a nemzetközi egyetemi rangsorokban van nagy jelentősége, ahol az ELTE töretlenül emelkedik az erősödő verseny ellenére is.

Az utóbbi évek kiemelt stratégiai célkitűzésének megfelelően az ELTE általános nemzetközi ismertsége és elismertsége 2022-ben is nőtt, szerepe az Európai Felsőoktatási Térségben erősödött. Egyre aktívabb az egyetem kiemelt együttműködése, a CHARM European University egyetemszövetség, és a European University Foundationnal való szoros együttműködés következtében itt nyílt meg a hálózat regionális irodája. 2022-ben az ELTE alapító tagként csatlakozott Európai Innovációs és Technológiai Intézet EIT Culture & Creativity közösségéhez, illetve a kínai Renmin Egyetem által kezdeményeztett Academic Network for Economics hálózathoz is. Mindemellett a magyar felsőoktatási intézmények közül évek óta egyetemünkön valósul meg a legtöbb Erasmus+ kiutazás, és az ELTE folyamatosan növeli aktivitását a nemzetközi hallgatótoborzásban is. A felvett új hallgatókkal kapcsolatban Borhy László elmondta: 2022-ben az összes felsőoktatásba jelentkező 16%-a első helyen az ELTE-t választotta, és az évről évre növekvő felvételi létszámnak köszönhetően az előző tanévben már több mint 35.000 hallgatója volt az egyetemnek.

A rektori beszéd után György László innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket.  Az államtitkár Karinthy Frigyes novelláját felidézve fordult az Egyetem új hallgatóihoz. Törekedjenek arra – mondta –, hogy legyen majd mit mondaniuk, amikor fiatalkori énjük sok év után rákérdez, hogyan sikerült megvalósítani álmaikat. Akkor nem fognak kudarcot vallani, ha Hamvas Béla tanácsát megfogadva már most megfogalmazzák üdvtervüket. Ezt a fiatalkori tervet felelős értelmiségiként pedig úgy tudják majd beteljesíteni – folytatta –, hogy problémák esetén alaposan megvizsgálják a körülményeket, és megoldási javaslattal is előállnak. Az államtitkár példaként a Tanítsunk Magyarországért! projektet említette, a 2018-ban indult országos mentorprogram az ő doktori disszertációjából nőtt ki, és mára már 17 hazai egyetem ezernél is több hallgatója dolgozik több mint négyezer diákkal 106 településen, vagyis a program országos lefedettségűvé vált.

Az államtitkár elismerését fejezte ki az Egyetemnek az eddig elért eredményekért, külön kiemelve, hogy az ELTE idén már 20 nemzetközi szakterületi listán is szerepel. A felsőoktatási intézmények is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarországon munka- és tudás alapú társadalom épüljön, ezért idén megduplázták az egyetemeknek juttatható támogatások összegét is. Társadalmat szolgáló, eredményes munkája alapján erre az ELTE a jövőben is számíthat – mondta. 

Hagyományosan a tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen nyújtják át azokat kitüntetéseket, amelyeket az Egyetem Szenátusa, a Rektor, illetve a Kancellár adományoz az egyetem oktatóinak és munkatársainak kiváló munkájuk elismeréseként.

2022-ben 18-an kaptak professor emeritus címet, a Szenátus Eötvös-gyűrűt Bárdosi Vilmos egyetemi tanárnak (BTK) és Gráf László professor emeritusnak (TTK) adományozott. A kitüntetettek listáját itt tekintheti meg.

Az egyetemi kitüntetések átadása után Varga Réka, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke üdvözölte az elsőéveseket. Különleges csapatról van szó – mondta –, hiszen ezek a fiatalok az elmúlt évek nehézségei ellenére kerültek be az ország legnagyobb egyetemére. A HÖK-elnök korábbi kitartó munkájuk folytatásához és az egyetemen kezdődő, új életükhöz kívánt sok sikert, amelynek során – hangsúlyozta – bizton számíthatnak a Hallgatói Önkormányzat támogatására.

Borhy László rektor hivatalosan is megnyitotta az új tanévet, majd felcsendült a Nagyszombati himnusz. A jelenlévők a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták Pázmány Péter emléktábláját és Eötvös Loránd mellszobrát.

Az ünnepségen közreműködött Oláh Vilmos gitárművész, valamint az ELTE Művészetközvetítő és Zenei Intézet kórusa, Erdős Ákos habilitált egyetemi docens vezényletével. Moderált: Rakitai Réka.