Előkelő helyen a QS legújabb rangsorán

2017.09.14.
Előkelő helyen a QS legújabb rangsorán
Megjelent a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsorkészítő cég legújabb rangsora: a diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján a világ első 500 egyeteme közé került az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

A QS a szakterületi és világrangsorok közreadásán túl olyan, a felsőoktatás világában fontos mérőszámokat is külön vizsgálat tárgyává tesz, mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményei és kilátásai. A tavaly első alkalommal készült QS Graduate Employability Rankings célja, hogy a diákok ennek segítségével is összehasonlíthassák az egyetemek teljesítményét.

A vizsgált intézményeknek adható pontszámok öt kiválasztott szempont alapján adódtak össze: a munkáltatók körében elért hírnév, az adott intézményben végzett, kiemelkedő eredményt felmutató öregdiákok, a munkáltatói partnerség karonkénti aránya, a munkáltatók és hallgatók közötti kapcsolatok, valamint a végzettek foglalkoztatási aránya. A rangsor készítői az indikátorok súlyozásának meghatározásakor arra is törekedtek, hogy minél kevésbé támaszkodjanak az intézményi adatszolgáltatásra, így az adatokat befolyásos nemzetközi vállalatok adták meg. Ha a megadott indikátorokat egyenként tekintjük, akkor azt látjuk, hogy

a kiemelkedő eredményt felmutató öregdiákok (Alumni Outcomes) szempontjából egyetemünk a 179. helyen szerepel.

A magyar egyetemek közül az ELTE mellett a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem került be a legjobb 301-500. helyre sorolt intézmény közé.

A rangsor első három helyezettje a Stanford University, a University of California, Los Angeles (UCLA), valamint a Harvard University. A legjobb európai intézmény, a University of Cambridge, a hatodik helyen áll.

Forrás