Előkelő helyen a THE 2021-es rangsorában

2020.09.02.
Előkelő helyen a THE 2021-es rangsorában
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét a 601–800. helyen végzett a Times Higher Education egyetemi ranglistáján. Egyetemünk az oktatási környezet minőségét tekintve a világ 473., a nemzetközi kapcsolatok terén pedig 553. legjobb felsőoktatási intézményének számít.

Szeptember 2-án hozták nyilvánosságra a Times Higher Education (THE) 2021-es egyetemi rangsorát (World University Rankings). A listán a tavalyi 1397 után idén már 93 ország 1527 felsőoktatási intézménye szerepel. Az értékelés a korábbi évekhez hasonló módszertan szerint, 13 teljesítménymutató alapján készült. Összeállítása során 13 millió publikációt és 80 millió hivatkozást (idézetet) vizsgáltak meg, a végleges sorrendre hatással volt a 22 ezer diák véleményét értékelő globális hallgatói felmérés is. A THE listája az egyetlen olyan átfogó értékelés, amely a 13 indikátor segítségével egyaránt vizsgálja a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási teljesítményét, tudástranszferét, nemzetközi kapcsolatait és ipari bevételeit. Az értékelés módszertanáról ITT olvashat részletesen.

Az ELTE ötödik éve őrzi pozícióját a rangsorban. A 2021-es ranglistán az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét a 601-800. helyre került, ezzel a hazai mezőnyben a Semmelweis Egyetem után a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít. Nemzetközi összehasonlításban egyetemünk olyan intézményekkel szerepel egy kategóriában, mint például a grazi és a linzi egyetem, a Norwegian University of Life Sciences és az École normale supérieure Paris-Saclay. Az ELTE oktatási környezet minőségét tekintve jelentősen javított eredményén, a tavalyi 833. után idén a 473. helyen szerepel. Az oktatás után egyetemünk a nemzetközi beágyazottságban a legerősebb, itt a világranglista 553. helyén áll.

Magyarországról összesen kilenc intézmény szerepel a rangsorban: a Semmelweis Egyetem a 401–500. helyen, az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem a 601–800. helyen, míg a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a 801–1000. helyen áll. A THE idén az 1001+ kategóriába sorolta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Miskolci Egyemet és a Szent István Egyetemet.

A világranglistát egyébként már ötödik éve Oxford vezeti, a második helyen idén a Stanford, a harmadikon a Harvard áll. A kínai Tsinghua Egyetem az első ázsiai intézmény, amely a ma is használt módszertan szerint bekerült a világ legjobb 20 felsőoktatási intézménye közé. Tavalyhoz képest 141 új szereplő van a rangsorban, közülük a Paris-Saclay University érte el a legjobb eredményt: a Newcastle-i Egyetemmel holtversenyben a 178. helyen végzett. Az új szereplők közt 14 indiai intézmény szerepel, a dél-ázsiai országból összesen 63 egyetem került fel a rangsorba.

A 2021-es felmérés részletes eredményei a Times Higher Education honlapján böngészhetők országok, szakterületek és az öt csoportra osztott indikátorok szerint. Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.