Előreugrott az ELTE a fenntarthatósági ranglistán

2020.12.10.
Előreugrott az ELTE a fenntarthatósági ranglistán
Egyetemünk a tavalyihoz képest 82 helyezést javított eredményén a University of Indonesia Greenmetric idei összesítésében.

Az UI Greenmetricet először 2010-ben hirdették meg, akkor 95 intézmény indult a megmérettetésen, idén azonban már 84 országból 912 egyetem vett részt a versenyben. Az ELTE a mezőny gyors növekedése ellenére 2015 óta egyre jobb eredményt ér el a rangsorban: egyetemünk 2019-ben a 780 indulóból a 244. helyet érte el, 2020-ban a 912 intézményből a 162-ik helyen végzett. Az ELTE ezzel a magyarországi mezőnyben bronzérmes lett a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem után. A listán megmérettette magát még a Debreceni Egyetem, a Budapest Business School, a Soproni Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Az egyetemi fenntarthatósági kérdőív hat témakört dolgoz fel, ezek az elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. A témák eltérő mértékben számítanak be az összeredménybe, a legkisebb súllyal a vízgazdálkodás, legnagyobbal az energiaügy és klímaváltozás mutatóit veszik számításba. Az ELTE különösen jól teljesített az oktatás/kutatás (kutatás, formális és informális oktatás, tudományos cikkek, pályázatok) és hulladékgazdálkodás (Együtt a Környezettudatos Szemléletért) tematikában, de összességében javulás tapasztalható a közlekedés, a vízgazdálkodás és az energetikai területen is. Infrastrukturálisan nem következett be jelentős változás 2019-hez képest.

A GreenMetric rangsor szakértői 2019 júliusában személyesen is találkoztak a hazai egyetemek képviselőivel Szegeden. A találkozón az intézmények elköteleződésüket fejezték ki a jó gyakorlatok megosztásában, valamint a hazai és nemzetközi együttműködést elősegítő, a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztésekben.

Az összesített fenntarthatósági lista élén egyébként a Wageningen University (Hollandia) áll, a második Oxford, a harmadik a Nottingham University lett. Az első tízben összesen három brit, három holland, egy amerikai, egy írországi, egy német és egy olasz egyetem található.

Az ELTE a rangsorokban